Uručene stipendije Fonda “Gazi Husrev-beg”

Sarajevo, 17. oktobar 2012. (MINA) – Danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu  uručeno  146 stipendija učenicima i studentima.

Humanitarni fond Gazi Husrev-beg IZB u Njemačkoj stipendije i pomoć  dodjeljuje studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

Stipendije su uručili zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, Omer ef. Sarajlić, upravitelj Fonda i drugi predstavnici Fonda IZB u Njemačkoj.

Inicijativa za osnivanje Humanitarnog  fonda pri IZBNJ-e je postojala prije njegovog osnivanja, ali tek na sjednici užeg savjeta glavnog imama za Njemačku u gradu Heilbronnu 23.10. 2000 godine dolazi do njegovog osnivanja. Cilj tog Fonda je bio da uveže  humanitarne akcije kroz džemate i tako na jedan organiziran način što bolje i više pomogne onima koji su nam se obraćali za pomoć a to su bili: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogučnost da se školuju, džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije itd.

Ovo je 12. godina od postojanja Fonda “GH” koji djeluje pri IZBNJ-e i 10 god. organizirane akcije kroz bošnjačke  džemate “Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku”.

Počelo se sa 14 stipendija 2001., god. koje je Fond podijelio  medresama, da bi se već 2002. Godine organizirano, kroz džemate sakupilo 81,5 stipendiju a podijelili  te godine 105 stipendija. Sa ovom godinom  je obrađeno 3.507 molbi  studenata i učenika, a podijeljeno je 1.460 stipendija od po 500,-€ za jednogodišnje školovanje što je jednako sumi od 730.000,-€ (a u KM to je oko 1.450.000,-KM).

S obzirom da se neke stipendije od 500,-€ polove na 250,-€ kako bi se što više učenika i studenata pomoglo i obuhvatilo ovom  pomoći  za  10 godina   oko 2000 učenika i studenata primilo je pomoć.

Kompletan izvještaj akcije u proteklih deset godina možete preuzeti ovdje, kao i aktuelni izvještaj pod ovim linkom.

Nema komentara.

Upišite komentar