Hatme u Hammu na Dan državnosti BiH

Na Dan državnosti BiH, 25.11.2017. god. u Hammu su upriličene hatme za 12 svršenika mektebske pouke.

To su: Ahmed Aganović, Alisa Bucan, Ajdina Burnić, Amina Bajrić, Anesa Harbaš, Elma Keranović, Edvin Džafić, Haris Halimović, Kenan Džafić, Melina Burnić, Sajma Nuhić i Sinan Sadić.

U prepunoj dzamiji osječala se radost svih prisutnih, posebno roditelja i rodbine. 

Svečanost je počela sa podne namazom. Dvojica svršenika mekteba su se već na početku predstavili prisutnima sa ezanom i mujezinlukom. 

Poslije podne namaza imam Nedžad ef. Nuhić uputio je riječi dobrodošlice, izrazio zadovoljstvo sa velikim brojem prisutnih ali i naglasio da je sretan sto već na neki način osjeća i uživa plodove svoga rada referirajući se na mujezine.

Uslijedilo je učenje sure Er_Rahman i sure Mulk od strane djece svršenika, a potom je muftija Pašo ef. Fetic održao ders. 

Na vrlo lijep i inspirativan način dotakao se nekoliko bitnih stvari za nas Bošnjake u dijaspori. Između ostalog čestitao je imamu, njegovoj supruzi koja mu pomaže u mektebu, a koja je profesorica isamske vjeronauke i na taj način ukazao da moramo voditi računa ko nam uči djecu, a Hamm istakao kao džemat koji je osposobljen sa stručnim kadrom. 

Čestitao je roditeljima i djeci te naglasio da je ovo najbolji poklon džematu na Dan državnosti i da je to način čuvanja  vjere, kulture i najbolji način iskazivanja patriotizma.

Ujedno je podsjetio i na rebiul-evvel, na Muhammeda a.s. te na kraju djeci savjetovao da ne smiju zapostaviti naučeno i da svaki dan imaju dodir sa Kuránom, makar ga premjestili sa jednog na drugo mjesto. 

Nakon dodjele Šehadetnama proučena je dova, zatim se kanjala ikindija namaz a potom svečani ručak za sve prisutne kojeg su pripremili roditelji. 

Dz.Dz.

Nema komentara.

Upišite komentar