Austrija: 100 godina islama u srcu Evrope

Prva džamija u Beču

Prva džamija u Beču

Islamska zajednica u Austriji slavi 100 godina priznavanja islama kao ravnopravne vjerske zajednice u Austriji. Nakon priključenja BiH Austro-Ugarskoj monarhiji, 15. jula 1912. je na snagu stupio i Zakon o islamu.

„Struktura Islamske zajednice u Austriji i temelji na kojima ona počiva zaista su jedinstveni u Evropi, no da bi postala moderna, demokratska organizacija, Islamska zajednica u Austriji mora intenzivirati unutrašnji diskurs. Intenzitet kojim se danas o nekim stvarima polemizira unutar te zajednice, ravan je onome u Bagdadu s početka 9. vijeka. Muslimanima nedostaju impulsi koji bi vodili u rasprave o suštinski bitnim stvarima, a ti impulsi moraju očigledno doći izvana, jer ih unutar zajednice jednostavno nema.“

Ovako je obilježavanje 100 godina Islama u Austriji i organizaciju Islamske zajednice u ovoj zemlji komentarisao Ednan Aslan, profesor na bečkom Institutu za pedagošku naobrazbu, na kojem, kako sam navodi, istražuje mogućnosti etabliranja jednog „modernog, evropskog Islama“. „Islamska zajednica organizuje nastavu religije u austrijskim školama, pozitivni su takođe pokušaji da se etablira institucija za naobrazbu imama u samoj Austriji, što potiče integraciju, no da li je Zajednici zaista pošlo za rukom da etablira jedan moderan, evopski islam – mislim da se većinu muslimana u Austriji ne potiče dovoljno da o tome razmišljaju“, tvrdi Aslan.

Aneksija Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije

Islamska zajednica u Austriji slavi ovih dana 100 godina priznavanja islama kao ravnopravne religije u Austriji, te zakon koji to definiše, a koji je na snagu stupio 15. jula 1912. godine. Historijski povod za usvajanje ovog zakona bila je aneksija Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske monarhije. „Nakon što su se pod njegovim okriljem našli i vjernici islamske vjeroispovijesti, Austrougarski car osjetio je želju i potrebu da i oni, kao i vjernici svih drugih vjeroispovijesti, uživaju ista prava i obaveze“ – kako je motive austrougarskog cara za utemeljenje tzv. Islamskog-zakona (Islamgesetz) opisao austrijski ORF.

Jedno je tradicija, ali drugo je ostati na razini rasprava od prije mnogo stoljeća

Jedno je tradicija, ali drugo je ostati na razini rasprava od prije mnogo stoljeća

Ovaj zakon nije, međutim, bilo moguće dugo održati u praksi. Austrougarska Monarhija se svega nekoliko godina nakon njegovog donošenja raspala. No ovaj zakon odigrao je važnu ulogu 70-tih godina ovoga stoljeća, kada su u Austriju počeli pristizati radnici iz Turske i drugih islamskih zemalja, objašnjava Dr. Richard Potz, profesor za religijsko pravo na Bečkom univerzitetu. „Taj zakon dao je osnovu za utemeljenje jedne krovne organizacije koja bi okupljala sve muslimane u zemlji, bez obzira na zemlju njihovog porijekla. Gotovo sva nacionalna udruženja u zemlji u međuvremenu priznaju Islamsku zajednicu kao organizaciju koja sve njih predstavlja, i upravo to je ono što je u Evropi jedinstveno. U drugim evropskim zemljama takvo što ne postoji“, objašnjava Dr. Potz.

Činjenica da je islam već stotinu godina priznat u Austriji posebno je važna za mlađe naraštaje, objašnjava predsjednik Islamske zajednice u Austriji, Fuat Sanac: „Važno je da omladina zna da njihova religija ima dugu tradiciju u ovoj zemlji, da je Austrija njihovoj religiji dom već stotinu godina. To je ono što doprinosi da i oni danas Austriju doživljavaju kao domovinu“, kaže Sanac.

Islam kao državna religija

Volja 'cara i kralja' je bila da svi njegovi podanici imaju ista prava i obaveze, bez obzira na vjeroispovjest.

Volja ‘cara i kralja’ je bila da svi njegovi podanici imaju ista prava i obaveze, bez obzira na vjeroispovjest.

U Austriji danas živi nekih 500 000 – 600 000 muslimana, a pri Islamskoj zajednici je na prodručju cijele zemlje registrovano 205 džamija. Islamska zajednica je zadužena za organizaciju i provedbu religijske nastave na austrijskim školama, a pokrenuta je i privatna pedagoška akademija za naobrazbu imama. Ono što prema predsjedniku Islamske zajednice u Austriji nedostaje jeste islamski teološki fakultet pri Bečkom univerzitetu, koji bi budućim imamima nudio cjelokupnu teološku naobrazbu.

S tim u vezi, novoizabrani predsjednik Islamske zajednice Fuat Sanac zalaže se i za provođenje izvjesnih dopuna u zakonu koji islam definiše kao državnu religiju. „Muslimani uživaju sva prava i slobode u ovoj zemlji, jer se cijelo društvo vodi principom jednakopravnosti. Sve te stvari koji definišu jedno moderno, evropsko društvo, trebale bi se, međutim, naći i u zakonu – to bi bilo nešto što bi i novim generacijama osiguralo budućnost jednakih prava i obaveza“, tvrdi Sanac.

No, na osiguravanju moderne, evropske budućnosti dužna je raditi i sama Islamska zajednica. Pri tome su zalaganje i samoinicijativa ključni faktori, tvrdi pedagog Ednan Aslan. Jedna od tačaka kritike: od 500.000 muslimana u zemlji pravo glasa na izborima za novog predsjednika Islamske zajednice imalo je njih 170.000. Od toga se na izbore odazvalo svega 37.000. „Svijest o tome da je demokratija proces koji se mora desiti iznutra još nije svijet većine muslimana u zemlji. Upravo zbog toga tvrdim da impulsi za diskurs o tim pitanjima, moraju očigledno doći izvana.“

Autor: Emir Numanović, odgovorni urednik: Mehmed Smajić (Deutsche Welle)

Nema komentara.

Upišite komentar