Večer ilahija i kasida u Darmstadtu

Koncert ilahija i kasida kojeg je u subotu veče organizovao bošnjački džemat iz Darmstadta ostaće Bošnjacima te regije dugo u sjećanju. Ovo je do sada najvjerovatnije najbolja predstava ove vrste a zasluge za to pripadaju svim akterima kao i organizatoru.

Izvođene su ilahije na bosanskom, turskom, albanskom i engleskom jeziku a veče je obogaćeno i sa nekoliko sevdalinki. Hor „Đulistan“ iz Novog Pazara je bio zastupljen sa 21 izvođačem. Osnovan je 2003. godine a prvi put je nastupio povodom Kurban Bajrama iste godine. Zatim su uslijedili koncerti kojima se hor predstavio najprije sandžačkoj a zatim i publici u Bosni i Hercegovini. 2004 godine nastupaju na bosanskoj NTV Hayat. Za samo godinu dana izdali su osam potpuno novih ilahija. Album je dobio ime “Sandžačke ilahije”. Nakon više od deset godina hor broji preko 80 članova i iza sebe imaju nekoliko stotina koncerata na kojima su ponijeli brojne nagrade i najveća priznanja. U nizu koncerata izdvajamo “Nad Sandžakom” aprila 2007. godine u prepunoj novopazarskoj hali sportova,  učešće na velikom koncertu ilahija i kasida “Pod zastavom Muhammeda s.a.v.s.” u Sarajevskoj “Zetri” decembra 2006. godine te učešće na manifestciji “Moj Ummete” 28. jula 2007. godine kojom je uz prisustvo vodećih izvođača ilahija iz cijelog svijeta obilježeno šest stoljeća Islama u Bosni i Hercegovini.

20141213_213850

2009. hor “Đulistan učestvuje na velikoj humanitarnoj manifestaciji “Dova za Gazu” u “Zetri”. Nakon nastupa u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori slijede internacionalni nastupi i hor gostuje u Alžiru, Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu i Turskoj gdje su nastupali pred Predsjednikom Republike Abdullahom Gülom.

Rukovodilac hora Aladin Imamović nije krio zadovoljstvo prijemom u Darmstadtu. S razlogom jer, kao i uvijek do sada, džematlije iz Darmstadta su pokazale vrhunsko gostoprimstvo. Rodila su se nova poznastva i prijateljstva i nezaboravno druženje. Već danima se na socijalnim mrežama evociraju uspomene na te trenutke, objavljuju se fotografije koje prate komentari puni emocija i čežnje za nekim novim susretom i druženjem. Bračni par Hajrović, Midhat i Binasa su dan nakon koncerta u svojoj kući u Einhausenu ugostili kompletnu ekipu “Đulistana”. Hor je u njihovom domu ostao mnogo duže od planiranog. Kako domaćini tako ni gosti nisu znali sakriti oduševljenje i radost zbog ovog neobičnog susreta.  I ovdje kao i u Darmstadu, rastanak je bio veoma dirljiv i bilo je nemoguće sakriti suze. Upućene su dove za ponovnim susretom.

Hor je nastavio put za Nürnberg gdje ih je dočekao Hamid ef. Pintol sa svojim džematlijama. I njima su priredili koncert za pamćenje.

Da napomenemo još i to da je Fikret Nezirović, član džemata u Darmstadtu bio izvanredna pratnja horu iz Novog Pazara i samostalnim izvođenjem dao puni doprinos ovoj uspješnoj večeri.

Gost večeri bio je i Latif Moćević iz Sarajeva koji je izvođenjem sevdalinki u svom prepoznatljivom stilu izazvao oduševljenje publike. Da je izvanredan talenat pokazao je ne samo svojom pjesmom već i svojim obraćanjem publici koja je burnim aplauzom pozdravila njegovo prepričavanje duhovitih događaja sa svojih koncerata.

Učešće u programu uzeli su i polaznici bosanske škole sa izvođenjem predivnog recitala kao i polaznici mekteba sa svojim repertoarom ilahija.

Ispred Mešihata IZBuNj prisutnima se obratio Enver ef. Pašalić. On je prenio selame muftije i predsjednika IZBuNj a onda je u jednom nadahnutom i emocijama protkanom govoru podsjetio na vrijednosti vjere te uputio čestitke džematu i pojedincima koji su doprinjeli da ovaj džemat za relativno kratko vrijeme ojača i da se razvije. Ukazao je na značaj zajedništva, na očuvanje džemata i odgoj djece.

Publika je imala priliku čuti i hafiza Sabahudina Skejića koji je na početku svog govora ovo veče nazvao noć zikra i tom prilikom se zahvalio rukovodiocu hora Imamoviću te svim izvođačima na odličnom odabiru ilahija. Hafiz Skejić je priznao da je bio pripremio sasvim drugi govor ali su ga riječi ilahija natjerale da ih komentariše te je govorio o značaju donošenja salavata na Muhammeda a.s. kao i značaju pozdravljanja na islamski način odnosno širenje selama. Ponijet ambijentom na kraju svog govora i sam je pozvao publiku da ga slijede u jednom kraćem zikru, što je publika sa zadovoljstvom prihvatila.

Darmstadt

Predsjednik džematskog odbora, Safet Redžić je u ime domaćina pozdravio prisutne i zahvalio se svima onima koji su dali svoj doprinos da ova manifestacija uspije i posebno istakao donatore koji su svojim sredstvima omogućili realizaciju ove ideje. Takođe je uputio riječi zahvale svom porodicama koje su prihvatile musafire u svoje domove.

Kao i prošle godine, program je vodio pjesnik Mustafa Širbić i to je uradio na najbolji mogući način kroz recital i stihove koji su oplemenili ovaj divni program. Govorio je i o svom putovanju kroz Sandžak i gostovanju u Novom Pazaru gdje je naišao na nevjerovatan prijem i gdje je vidio i doživio nešto što ga je istinski oduševilo. Bilo je to prisustvo jednom iftaru gdje su mladi Novopazarci u toku Ramazana pripremali iftare za svoje najsiromašnije sugrađane.

Sve u svemu, od petka do nedjelje u Darmstadtu se živjelo životom rodnog kraja. Momci i djevojke su u domove domaćina unijeli mladost, radost i živost. Emocije su proradile. U kući Safeta i Sumere Radetinac gošće su iza sebe ostavile dirljivo pismo zahvalnosti koje je rasplakalo sve ukućane.

Koliko je koncert bio uspješan najbolje govori dužina njegovog trajanja. Program je trajao preko šest sati a voditelj programa je u nekoliko navrata morao podsjećati publiku ali i izvođače da je kasno i da je vrijeme da se ide kućama. Pa ipak, i pored ovog simpatičnog poziva publika je tražila još a kraj su svi dočekali na nogama uz zajedničko izvođenje ilahije “U dergjahu mog srca”.

Nakon koncerta i pored kasnih sati nastavljeno je druženje publike i izvođača a u kućama domaćina i druženje do sabaha.

Bilo bi nepravedno ne napomenuti da je inicijativa za gostovanje hora “Đulistan” došla od džematlija Fikreta Nezirovića i Safeta Radetinca koji je takođe na izvanredan način uspio da bez i najmanjeg problema obezbjedi smještaj za sve goste.

Svoje pozitivne utiske sa ove večeri u svoje džemate su ponijeli prisutni iz Mannheima, Frankfurta i drugih okolnih gradova. Oni su takođe izrazili želju da hor “Đulistan” bude gost i u nihovim mjestima.

Binasa Hajrović

Nema komentara.

Upišite komentar