Na susretima bosanskih dopunskih škola u Štutgartu: SVE U ZNAKU DJECE I DOMOVINE

Četrdesetak djevojčica i dječaka, predstavnika bosanskih dopunskih škola i njihovi nastavnici pripremili odličan program. Aplauzi recitalu “Nije lahko biti mali” i književniku Mustafi Širbiću. Pohvale i poruke generalnog konzula Dragana Dragića.

1 DETALJ SA MAN U STUTTGARTU

U okviru ovogodišnjih susreta bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj, u subotu, 19. jula 2014. godine, u Štutgartu je, u prostorijama Sportvereinigung Cannstatt e.V., održana manifestacija „Nije lahko biti mali“ povodom završetka školske 2013/14 godine. Specijalni gost manifestacije bio je književnik Muštafa Širbić, a manifestaciji je prisustvovao i generalni konzul BiH u Štutgartu Dragan Dragić.

Manifestacija u Štutgartu počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena videoprezentacijom ovogodišnjih aktivnosti bosanskih dopunskih škola iz Baden-Wirtemberga koju je pripremila profesorica Elma Jakubović. Uslijedio je dvosatni program koji su osmislili i izveli učenici i njihovi nastavnici iz bosanskih dopunskih škola u Aalenu, Heubachu, Švebiš Gmundu, Sindelfingenu, Oberleninngenu, Leningenu, Štutgaru, Stuttgart-Feuerbachu, Stuttgart-Nordu, Stuttgart-Wangenu, Manhajmu i Ludwigsburgu. U programu su učestvovali: Ilma Pita, Dalila Pita, Melina Zolić, Faruk Ljubijankić, Ilaida Vukalić, Dženan Godušević, Zina Julević, Harun Ćuk, Ajla Ljubijankić, Esma Ljubijankić, Anes Pidić, Anel Pidić, Emeli Zolić, Amar Ljubijankić, Nejra Ćuk, Hana Kurjak, Arijana Yasmin Bešić, Melisa Talić Günsan, Mihada Haliti, Lejla Pjanić, Anes Avdić, Ajla Čaušević, Lejla Čaušević, Ana Zečević, Aida Zečević, Medina Mahmutović, Alejna Aganović, Lejla Čolić, Fatih Aganović, Sumejja Biševac, Šejla Džaferović, Din Krak, Sumeja Hamidović, Amina Bećirević, Hana Begović, Faris Zukić i Emir Bedak, učenici i Elvedina Gerun-Fazlić, Elma Jakubović, Senada Herak-Nuhić, Amira Ribić, Jasmina Begović i Haris Halilović nastavnici.

Ovogodišnji Susreti bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj u potpunosti su bili posvećeni djeci, polaznicima bosanskih dopunskih škola, našim malim čuvarima maternjeg jezika. Sve je bilo u znaku djece i Bosne i Hercegovine. Odličnim programom djece i nastavnika, lijepom koreografijom i dobrom organizacijom bili su oduševljeni svi prisutni. Za svaku tačku programa djevojčice i dječaci nagrađivani su aplauzima prisutnih. Baš kao i književnik Mustafa Širbić, autor CD-a bosanskohercegovačke dječije poezije, specijalni gost manifestacije u Štutgartu. Svojim nastupom posebno je oduševio djecu, a najviše aplauza izmamio je za recital „Nije lahko biti mali“, kreativnom radionicom „Slušaj, i ja imam nešto da kažem“ koju je izveo zajedno sa učenicima i pjesmom „Čuvaj mamu da ti više traje“.

-Sretan sam što susreti bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj postaju tradicionalni, što privlače sve više pažnje, kako djece tako i odraslih i što su građani BiH u Njemačkoj i svijetu sve više svjesniji značaja očuvanja svog maternjeg jezika i identiteta. Posebno sam ponosan na djecu i nastavnike bosanskih dopunskih škola koji su pripremili i izveli odličan program, ali i roditelje i aktiviste koji nam pomažu i bez kojih ne bi mogli uspjeti. Za odličan program ovogodišnjih susreta bosanskih dopunskih škola najzaslužniji su: Senada Herak-Nuhić, Elma Jakubović, Elvedina Gerun-Fazlić, Amira Ribić, Jasmina Begović, nastavnici, Hazim Pjanić, Muhamed Aganović i Fatmira Babić, aktivisti i koordinatori dopunskih škola. Veliku zahvalnost upućujemo i Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu koji od svih DKP-a BiH u svijetu za sada posvećuje najviše pažnje dopunskom obrazovanju djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku i podržava naš rad. Našoj manifestaciji je prisustvovao generalni konzul Dragan Dragić, a zadnje dvije godine konzul Dag Đumrukčić je uključen u sve naše aktivnosti – kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj.

Zadovoljan manifestacijom bio je i generalni konzul BiH u Štutgartu Dragan Dragić. U svom veoma interesantnom pozdravnom govoru djeci i prisutnima generalni konzul Dragić zahvalio se nastavnicima i aktivistima na vrijednom angažovanju, istakao značaj dopunskog obrazovanja na maternjim jezicima djece građana BiH u svijetu i potrebi da država BiH ovu oblast što prije i na adekvatan način reguliše, a učenicima je poželio da u Njemačkoj završe dobre škole koje će omogućiti njihovu sigurnu budućnost i da čuvaju veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i najboljim učenicima u dopunskim školama na manifestaciji u Štutgartu uručena su priznanja i zahvalnice. Kao znak zahvalnosti za saradnju i aktivnosti, poseban poklon i cvijece organizatori su uručili nastavnici Elvedini Gerun-Fazlić, koja se nakon četiri godine rada u bosanskoj dopunskoj školi u Štutgartu uskoro vraća u Sarajevo.

Nema komentara.

Upišite komentar