Hafiz Ismet Spahić: Čudan je hal muslimana danas

Očito je da su muslimani čitavog svijeta danas u velikoj duhovnoj krizi. Najviše žrtava dajemo mi, najviše krvarimo. Vrlo je čudan hal muslimana danas. Vrlo čudan. Što znači da ima mjesta za duhovnu renesansu, izmjenu, da se vratimo istinskoj vjeri, da se pokajemo – kazao je u ramazanskom intervjuu za Agenciju Fena hadži hafiz Ismet ef. Spahić

spahic-ismet

Efendija Spahić je poznati sarajevski alim koji je sve do penzije obnašao dužnost zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

Tumačeći kur’anski ajet “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe” (Er-Raad, 11 ) Spahić ističe da dok se narod ne promijeni, dok on sebe ne izmijeni, dok svoj odnos prema vjeri ne promijeni, stanje se neće promijeniti.

Također pojašnjava da je Božijem poslaniku Davudu a.s. objavljeno da, ukoliko se rob Božiji bude držao samo stvorenja, a ne i Božije upute, Bog će ukinuti svoju milost.

Spahić primjećuje da je očito da su muslimani u svijetu danas došli na taj stepen, “da prvo slijede stomak svoj, prohtjeve svoje, te je stoga Allah ukinuo milost”. Kao primjer navodi situaciju u Iraku, Siriji gdje se dešavaju velike strahote, žrtve su ogromne, a svi ubijaju uime Boga.

“Nema ubijanja uime Boga. Ne može se čovjek ubiti uime Boga jer je Allah čovjeka učinio svojom tvrđavom. Ne može insan dići ruku na svog brata muslimana. Zato ovaj mjesec ima mjesta kada bismo se umjeli iskreno vratiti Allahu, zamoliti iskreno za oprost, da bismo bili blizu Allaha a post nas približava Allahu”, preporučuje hafiz Spahić.

Dodaje da nama nedostaje iskrenih muslimana danas u svijetu, pravih iskrenih vjernika, a post upravo izgrađuje takve vjernike, “samo ne znam koliko iskreno postimo”.

“Nema one svrhe koju je post namijenio čovjeku, a to je da ga približi Bogu, da očisti njegovu dušu, da iz nje izbaci prljavštinu. Nije post da ne jedeš i ne piješ, tako svako živo biće može postiti, ne daš mu vode i hrane i ono će postiti”, rekao je.

Post je, kako kaže, zapravo da se čovjek izmijeni duhom, da se približi Bogu, da je svjestan toga da ga Bog prati na svakom koraku, da je Bog uz njega, da on ne može sakriti.

Kategorički zaključuje da je post ibadet nezamjenjiv u odgoju čovjeka, jer “ja i ti možemo glumiti klanjača, uzmemo abdest i u džamiju, a postača ne može niko glumiti. Sve Bogu pripada, a prenosi se od poslanika Muhammeda a.s. da je Bog uzvišeni kazao “post je moj, meni pripada i za njega ja posebnu nagradu dajem”.

Koliko su muslimani spremni da iskoriste tu blagodat, veliki nimet, post, da se poprave, da se vrate sebi, da svoje duše očiste, to je drugo pitanje, a za to je i Poslanik rekao ko se samo obraduje ramazanu, njegovo tijelo će biti zabranjeno džehenemu.

Da bismo shvatili veličinu posta, Spahić prenosi riječi Poslanika a.s. kako je kazao da onaj ko ne posti samo jedan dan, kasnije i kad naposti neće moći nadoknaditi u smislu deredža koje imaju uz ramazan, “jer u mjesecu ramazanu i kad spava postač ibadet čini, kad šuti – tespih čini, dove mu se primaju, a djela mu dobijaju na vrijednosti”.

Govoreći o muslimanima Bosne i Hercegovine te kakav je islam u BiH, Spahić kazuje da ne može čovjek reći da nema islama, “ima, ima i posta, posebno kod mlađih, ali ima i onog da te duša zaboli”.

Mi koji smo vezani za džamije mislimo da ima dobro, ali treba samo tri koraka napraviti i do prve kafane se vidi da nema ramazana, to je tragedija jedna. Kada čovjek prođe kroz Kolobaru, vidi da nema ramazana. Nije to Sarajevo. Nije to islamski grad. No kad čovjek opet pogleda na teraviji je dosta mladog svijeta. Nije sve crno ima i lijepih, svijetlih strana – naglašava on.

Prenoseći da je Muhammed a.s. u jednom hadisu kazao da ‘radi jednog dobrog čovjeka Allah će 100 komšija sačuvati’, Spahić naglašava da “mi imamo po jednog dobrog čovjeka u mahali radi kojih nas Allah čuva”, a također navodi primjer i medresa kojih u BiH ima dosta, a iz kojih svake godine izađe više od 400 maturanata, lijepih, odgojenih muslimana i muslimanki.

“U mahalskim džamijama je sve prazno, na teraviji saf i pol muškaraca i saf i pol žena, ali u Begovoj se klanja i u haremu i to mlađi svijet i nadati se, ako Bog da, da će Allah upravo zahvaljujući njima sačuvati islam i muslimane u BiH. Oni su čisti, nisu uprljani, nisu imali kada uprljati svoje duše. Mi starije generacije smo uprljani, nakusali smo se prvo komunizma jako mnogo, uprljali smo svoje duše, a ova omladina je jako čista i Allah će njihove dove uslišati”, kaže Spahić.

Zaključuje da se vjera, odgoj, moral, nosi iz kuće. Od Buharije se prenosi: “Allah s.w.t nije poslao nijednog poslanika a da nije bio pastir.” Ashabi upitaše: “a ti ?”. Poslanik sallallahu alejhi we sellem odgovori: “Da, i ja sam bio pastir.”

Čuveni sufija Sejjid Salih ef. Faruki Ibrišević ističe da se u ovom hadisu krije velika mudrost.

Pojašnjava da kada pastir čuva svoje stado, ovce, koze, krave, deve, konje, on mora paziti na njega.

“Moraš biti sposoban sporazumjeti se s onim koji ne može ni govoriti, ni čuti, ni ništa. Pa je to škola obrazovanja. Ako si ti u stanju komunicirati s onim ko ne može govorit, kako ćeš tek znati komunicirat s onima koji mogu govorit. Kroz tu školu Allah priprema ljude da pronikne i hajvanu šta treba, a kamoli insanu”, ističe Ibrišević.

Naglašava da su Božiji poslanici bili pastiri.

“To znači da ih je pastirstvo učilo ili pripremalo na veliki zadatak. Pastir mora čuvati dobro svoje stado, da ga vukovi ne pojedu, ili da ne pokrepaju od gladi, žeđi, bolesti, zime. Zato treba da se nauče zakoni pastirstva. E zamisli, kada se čovjek zna brinuti o hajvanu, koje mu ne govori, a on zna sve šta mu treba, kako li ćeš tek znat brinuti o insanu”, naglašava Ibrišević.

Ponovio je da trebaju svi učiti školu pastirstva jer se kroz tu školu čovjek uči odgovornosti, strpljivosti, zaštiti, dalekovidnosti, skromnosti, te najvažnije bliskosti s Allahovim stvorenjima, jer su kako sufija Sejjid Salih ef. Faruki Ibrišević za Agenciju Fena kaže, “preozbiljni su ulozi i sudbine ljudi su u pitanju. Valja proniknuti u psiho-hajvansko i potrebe hajvanske, da bi razumio čovjeka”.

(Agencija FENA)

Nema komentara.

Upišite komentar