Održan mevlud u džematu Castrop-Rauxel

Povodom obilježavanja 12. rebi'u-l-evvela, dana rođenja poslanika Muhammeda a.s. u nedjelju 12.01.2014. god. je u džamijskim prostorijama džemata Castrop-Rauxel održan mevlud-i-šerif.

Dio mevluda te brojne recitacije i ilahije o Miljeniku a.s. proučila su djeca koja pohađaju mektebsku nastavu u našem džematu, uz imama Nedžad ef. Bećića, koji je ujedno vodio mevludski program.

castrop

Nakon tog dijela programa, prisutni su imali priliku poslušati predavanje mr. Amir ef. Meheljića, koji je govorio o Poslaniku a.s. kao uzoru za svaku životnu situaciju vjernika, navodeći mnogobrojne primjere, kako iz vremena neposredno pred dolazak Poslanika a.s.. tako i iz vremenja Njegova a.s. života. Svoje predavanje mr. Meheljić prožeo je brojnim ajetima iz Kur'ana, podsjećajući prisutne na etimološko značenje riječi Kur'an – knjiga koja se čita, te savjetujući prisutne da Kur'ane u kućama aktivno isčitavaju kada god mogu.

Drugi dio predavanja održao je šejh Mustafa ef. Čajlaković govoreći o važnosti jedinstva i povjerenja među muslimanima današnjice, kao i važnosti slijeđenja sunneta Allahovog dž.š. Miljenika Muhammeda a.s. u današnjem vaktu. U svom vazi-nasihatu upozorio je prisutne na važnost redovnog obavljanja namaza, citirajući pri tom nekoliko hadisa, hadisi-kudsijja i Kur'anskih ajeta. Svoje interesantno i ugodno predavanje upotpunio je tumačenjem posljednja 3 ajeta sure El-Bekare, pominjući njihove vrijednosti te dubinu poruke koju ovi ajeti nose.

Nakon programa, prisutni su imali priliku da se počaste ručkom od dva akika-kurbana, koja je ovim povodom pripremio i uz ostalu hranu i piće organizirao džematlija Hazim Sadiković sa svojom porodicom. Ovom prilikom im se zahvaljujemo i molimo Allaha dž.š. da ukabuli ove kurbane, te da ih obilato nagradi za hizmet oko mevluda i da primi njihove dove, kao i dove svih prisutnih.

Nema komentara.

Upišite komentar