Muftija IZBNJ prisustvovao svečanom otvaranju Gazi Husrev-begove bibiloteke

Dana 15 januara svečano je otvorena nova zgrada Gazi Husrev-begove bibiloteke u Sarajevu,čime je ova najstarija javna biblioteka na ovim prostorima dobila adekvatan prostor za smještaj njenih bogatih knjižnih fondova i građe, a građani Bosne i Hercegovine i istraživači iz cijelog svijeta primjerene uvjete za korištenje bibliotečkih fondova i istraživačke radove.

48 orvoaranje biblioteke

Otkrivanjem ploče s natpisom Gazi Husrev-begove biblioteke u prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića i ministra vakufa Države Katar Gajs bin Mubarek el-Kuvarija,delegacije Mešihata IZ u Srbiji na čelu sa novoizabranim predsjednikom dr. Mevlud ef. Dudićem,  te brojnih istaknutih vjerskih, državnih, društvenih i kulturnih predstavnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, zvanično je otvorena nova zgrada Biblioteke koja predstavlja jedan od simbola znanosti i kulture u Bosni i Hercegovini. Svečanosti je prisustvovao i muftija Islamske Zajednice bošnjaka u Njemačkoj Paoš ef. Fetić. Otkrivanje ploče popraćeno je tekbirima, učenjem ilahije Taleal bedru alejna, te kraćim recitalom glumca Izudina Bajrovića. – bile su riječi glumca Izudina Bajrovića, kojima je naglašeno da je izgradnja i opremanje Biblioteke donacija države Katar. Potom su reisu-l-ulema i ministar Al-Kuwari predali dvije knjige najboljim studentima u BiH što je simboliziralo predavanje Biblioteke mlađim generacijama na čuvanje i proučavanje.

Zatim je uslijedio boravak u tradicionalnoj katarskoj sobi koja je za ovu priliku pripremljena u prostoru Biblioteke. Nakon toga uslijedio je program u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, obilazak nekih od bibliotečkih fondova i posjeta bosanskoj sobi u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića

Danas je veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. No, slobodan sam kazati, ovo je i istinski blagdan kulture i pamćenja za sve stanovnike naše domovine Bosne i Hercegovine. Današnjim svečanim otvaranjem ovog zdanja Gazi Husrev-begove biblioteke, naše historijsko pamćenje dobilo je novi dom, nove odaje i utočište. Dosanjali smo san generacija koje su brižnočuvale i sakupljale svjedočanstva o nama, našem postojanju, kulturi i tradiciji. Danas im se zahvaljujemo, odajemo priznanje i počast, moleći Stvoritelja da i generacije koje dolaze, jednako kao i oni, čuvaju ovo blago.

Otvaranje ovoga zdanja svojevrsna je oda Sarajevskoj vijećnici i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Za razliku od nje, Gazi Husrev-begova biblioteka nije uništena možda i zbog toga što je bila skromnije i skrovitije smještena. Pitamo se danas, nismo li odveć hrabri što je danas pokazujemo svijetu koji nas ne razumije, negira i proganja. Svijetu u kojem smo i dalje neshvaćeni, koji teško podnosi našu slobodu, odvažnost i hrabrost da biramo vlastiti duhovni put i kulturni obrazac.

S posebnim poštovanjem i zahvalnošću želim spomenuti dva čovjeka, koji su ispred našeg naroda u teškim vremenima stajali odvažno i hrabro gledali u budućnost: rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i reisu-l-ulemu Mustafu Cerića. Danas se ispunio i njihov san da se ovoj najstarijoj biblioteci u našoj zemlji osigura mjesto dostojno njenog imena. Njihovu viziju i predanost ovom zadatku na najbolji način je realizirao, tada direktor Biblioteke u izgradnji, a danasčlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i njegov stručni tim.

Obraćanje dr. Mustafe Jahića, direktora Biblioteke

Za biblioteke se obično kaže da predstavljaju pamćenje o kulturnim i civilizacijskim dostignućima jednoga naroda a da knjige koje se čuvaju u bibliotekama svjedoče o bogatstvu njegovoga naslijeđa. Rukovođeni ovom činjenicom odgovorni ljudi u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini decenijama su razmišljali kako da osiguraju prostor i odgovarajuće uvjete za neprocjenjivo vrijedan i bogat knjižni fond Gazi Husrev-begove biblioteke, koji živeći i dopunjavajući se skoro pola milenijuma služi širenju nauke i kulture. Započete aktivnosti Rijaseta IZ u 1990. godini na izradi projekta nove zgrade Biblioteke nastavljene su 1997. godine da bi konačna revidirana verzija bila završena u prvoj polovini 2003. godine.

Hvala dragome Bogu da sam i sam bio aktivni sudionik ovih događaja od ideja do realizacije ovoga projekta. Molim dragoga Boga da primi ovo djelo u Njegovo ime urađeno i da nas obaspe svojom neizmjernom milošću.

Obraćanje ministra vakufa Katara Gajsa bin Mubarek el-Kuvarija

Na samom početku, izuzetno mi je zadovoljstvo da vam prenesem čestitke vaše braće iz Države Katar i da vam potvrdim da je Država Katar, uz vođstvo ekselencije šejha Temima bin Hameda bin Halife Al Thanija, emira Države Katar, neka ga Allah čuva, među svoje prioritete stavila djelovanje na sveobuhvatnoj naobrazbi muslimana u cilju ostvarenja civilizacijskog napredka islamskog ummeta i izgradnji društva, koje stremi dijalogu, međusobnom upoznavanju i neprestanom širenju dobra. Danas smo se okupili zbog otvaranja nove zgrade, učiteljice civilizacije koja je uspjela da pronosi svoju poruku 477 godina. Danas upućujemo poruku cijelom svijetu o neophodnosti čuvanja ljudskog naslijeđa za buduće generacije. Kao što je ta baština naše vlasništvo putem koje smo formirali naše vizije i kojima potvrđujemo naš identitet, potpuno svjesni nužnosti kulturološkog razlikovanja i prava na različite poglede koju trebamo prenijeti slijedećim generacijama kako bi one formirale pozitivne vizije budućnosti, očuvale svoj identitet i nadograđivale kvalitetne odnose za upoznavanje sa drugima.

Susret sa ambasadorivom SR Njemačke u BiH Urlike Knotz

Nakon svečanog otvaranja biblioteke, muftija Fetić imao je kraći susret sa ambasadoricom SR Njemačke u BiH Urlikom  Knozt koja je iskazala interes za rad Islamske Zajednice bošnjaka u SR Njemačkoj i pozvala muftiju da zvanično posjeti ambasadu. Muftija je ukratko upoznao ambasadoricu sa strukturom zajednice i zahvalio se na pozivu za zvaničnu posjetu.

Izvor: Mina

Nema komentara.

Upišite komentar