Posjeta reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića džematu Ulm (VIDEO)

Wiesbaden, 23.11.2013. god. – Nakon što se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović 21.11.13 susreo sa imamima i predsjednicima kao i njihovim aktivistima na regiji Minhen, u sklopu njegove službene posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj I.K.C. Ulm je 22.11.2013 zbog svog strateškog značaja i adekvatnog prostora imao čast da ugosti reisu-l-ulemu Kavazovića koji je tog dana održao hutbu i predvodio džumu namaz. Na platou I.K.C. Ulma prije džume namaza džematlije džemata I.K.C. Ulm kao i iz drugih okolnih džemata su uz tekbire dočekali reisa. Odjeveni u tradicionalnu bošnjačku nošnju dobrodošlicu su mu izrazili Mirza i Ajla Kajan.

YouTube Preview Image

Nakon toga reisu-l-ulemi, šefu ureda za dijasporu mr. Mirsadu ef. Kalajdžiću i rukovodiocu vjersko-prosvjetne službe dr. Amiru Kariću se obratio predsjednik džemata Nihad Smajić i upoznao ih sa članovima odbora I.K.C. Ulm kao i sa njegovim istaknutim aktivistima. Nakon tog kraćeg upoznavanja reisu-l-ulema se obratio prisutnima i u svom obraćanju se zahvalio na srdačnom gostoprimstvu povodom ove posjete naglasivši da smo svi mi jedno tijelo i da su Bosna i Hercegovina i Sandžak naše dvije domovine. Vaš srdačni doček govori o vašoj visokoj svijesti o vjeri. Trebamo postaviti pred sebe ciljeve kao što su okupljanje naših ljudi i nastojanje da ih očuvamo, a to ćemo postići putem džemata- istakao je Kavazović.

U prepunoj džamiji u novorenoviranim prostorijama I.K.C. Ulma Ali Mahmood je svojim milozvučnim  glasom putem ezana pozvao na džumu namaz.

U svojoj hutbi reisu-l-ulema je prenio da je radostan što u gradu Ulmu zajedno sa ostalim Bošnjacima klanja džumu namaz. Kavazović je u svojoj hutbi uputio niz poruka kao što su nužnost uzoritog i moralnog ponašanja u teškim životnim prilikama kao što su to činili poslanici. Moralno živjeti, pravedno postupati i željeti drugima ono što želiš samome sebi predstavljaju uzor ili model življenja kojeg želim da vam danas u ovoj hutbi predočim-rekao je Kavazović.

Uzore za naš život nalazimo u poslanicima a ponajviše u Poslaniku Muhammedu a.s. koji je u ime svih ostalih poslanika rekao: „Došao sam da usavršim moral kod ljudi“.

Takođe je istakao da pored moralnog života postoji i nemoralan način koji je u stvari život sa maskom, bez stava uz  navođenje okolnosti kao izgovora. Primjere imamo u Jusufovoj braći, faraonu i drugima.

Govorio je takođe o vrijednostima na kojima počiva islamska civilizacija koja je bila otvorena za sve ljude pozvavši sve muslimane da se okrenu moralnom načinu života.

Na kraju je uvaženi reis prenio selame iz Bosne od naroda koji se bori za svoju domovinu i koji nastoji da sačuva svoja prava.

Nakon klanjanja džume namaza delegacija u sastavu reisu-l-ulema Kavazović, muftija Pašo Fetić, predsjednik Mešihata IZBNJ Edin Atlagić, imam I.K.C. Ulm hafiz Samir Haskić i referent Mešihata Bilal ef. Hodžić su se susreli sa gradonačelnikom Ivom Goenerom gdje su u srdačnom razgovoru izmjenili mišljenja.

IKCULM014

Kavazović je upoznao Goenera sa situacijom u BiH sa trenutnim stanjem kao i sa perspektivama daljeg rada. Obje strane su izrazile želju za boljim razumijevanjem, prihvatanjem jednih drugih, većem respektu, otvorenosti i spremnosti na saradnju. Gradonačelnik grada Ulma Ivo Goener je naglasio da vidi reisu-l-ulemu kao čovjeka nade i da se putem ovakvih posjeta jača povezanost Bosne i Hercegovine i njemačkog naroda. Kavazović je istakao da su Bošnjački muslimani otvoreni  prema svima i da smo i mi baštinici zajedno sa židovima i kršćanima tradicije Ibrahima a.s.

Na kraju je uslijedila izjava za novinare i za lokalnu televiziju nakon čega su se obje strane zahvalile na posjeti kao i na odvojenom vremenu. Nakon tog reisu-l-ulema se vratio u I.K.C Ulm gdje je bio priređen svečani ručak na koji su pozvati predstavnici grada Ulm, predsjednici i aktivisti turskih i albanskog džemata, predsjednik bošnjačkih škola Haris Halilović, konzul BiH u Stuttgartu Dag Džumrukčić, glavni imam regije Stuttgart Enver ef. Pašalić kao i ostali imami i predsjednici sa regija Minhen i Stuttgart.

Imam I.K.C. hafiz Samir Haskić se obratio nakon ručka prisutnima upoznavši ih sa historijatom džemata i srdačno se zahvalio reisul ulemi, Kalajdžiću, i šefu vjerskoprosvjetne službe Amiru Kariću na odvojenom vremenu i naporu kako bi posjetili naš centar.

Takođe se prisutnima obratio i reisu-l-ulema Kavazović zahvalivši se na gostoprimstvu i pohvalivši džemat Ulm rekavši da se radi o zaista snažnom džematu i da se putem džemata mogu očuvati naši korijeni koje ne smijemo da zaboravimo. Ovo društvo je otvoreno- rekao je Kavazović – i mi moramo u tom društvu živjeti moralno i pošteno nastupati.

Predsjednik IZBNJ Edin Atlagić  je takođe izrazio svoje zadovoljstvo što se džuma namaz obavila upravo u Ulmu zahvalivši se svima koji su doprinijeli dobroj organizaciji. Cilj posjete reisu-l-uleme i njegovih saradnika je traganje za rješenjima kako da se IZBNj integriše u njemačko društvo i kako da se jačaju veze sa maticom u BiH-rekao je Atlagić.

Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i dobroj organizaciji naglasivši da će ova radna posjeta biti ujedno i radi sagledavanja stvarnog stanja i slike IZBNJ.

Na kraju su musafiri iz Bosne imali priliku da zijarete i tursku Diyanet džamiju sa kojima I.K.C. Ulm gaji veoma dobre veze.

Bilal Hodžić, referent Muftiluka IZBNJ

Nema komentara.

Upišite komentar