Bajramska čestitka muftije IZBNJ 2013/1434.h.g

IMGP1838Wiesbaden, 14.10.2013.g. – U danima kurban bajrama milioni hadžija u Mekki i na Arefatu  ponavljaju himnu hadža:Lebejke llahume lebejke…odazivam ti se Allahu odazivam,  želeći da zasluže Njegovu milost i oprost. Žrtvujući kurbane mi se prisjećamo  Ibrahimove a.s. odanosti i spremnosti  na žrtvu  Allahu dž.š., kojom je zadobio Njegovu bliskost i prijateljstvo (halilullah). Upućujemo dove da nas kurbani približe Allahu dž.š. i Njegovoj milosti.

Braćo i sestre,

neka poruke hadža i kurbana u nama probude i osnaže osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima kojima se čini nasilje i nepravda, koji su u neimaštini i siromaštvu, a posebno prema našoj braći muslimanima kojima se oduzima pravo na slobodu i dostojanstven život i koji su potrebni naše pomoći. Njihovo stanje možemo promijeniti i popraviti ako se odreknemo jednog dijela onoga čime nas je Allah dž.š. opskrbio, odnosno ako se odreknemo pohlepe, škrtosti i sebičnosti. Naše sveukupno stanje možemo popraviti i unaprijediti svojim odgovornim i predanim odnosom prema preuzetim obavezama na poslu, u porodici, u džematu i društvenoj zajednici.

Imamima i aktivistima džemata, članovima Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, kao i svim muslimanima i muslimankama čestitam nastupajuće kurban-bajramske dane sa dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da ih provrdemo u iskrenoj pobožnosti i radosti sa bližnjima i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

Pašo ef. Fetić, muftija IZBNJ

Nema komentara.

Upišite komentar