Reisu-l-ulema IZ BiH položit će kamen temeljac za Islamski centar u Mainzu

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, položit će kamen temeljac za novi Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu. Ceremonija polaganja kamena temeljca za novu džamiju održat će se 28. septembra ove godine u glavnom gradu Njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz.

reis

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, položit će kamen temeljac za novi Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu. Ceremonija polaganja kamena temeljca za novu džamiju održat će se 28. septembra ove godine u glavnom gradu Njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz.

Reis Kavazović ranije je dao podršku ovom projektu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, naglašavajući spremnost da pomogne njegovu provedbu i istakavši da upravo način na koji IKC Bošnjaka Mainz realizira ovaj veliki poduhvat, može služiti za primjer u pozitivnom smislu cijeloj IZ BiH u domovini i dijaspori, kako bi se mogli realizirati slični zahvati.

Sa svoje strane predstavnici IKC Bošnjaka Mainz, predavši kompletnu dokumentaciju Rijasetu IZ BiH i Vakufskoj direkciji IZ BiH, već su započeli proceduru evidentiranja budućeg objekta kao vakufa.

Uz reisa Kavazovića, očekuje se prisustvo mnogobrojnih gostiju iz političkog vrha Bosne i Hercegovine i Njemačke, predstavnici Grada Mainza, ambasada islamskih zemalja u Berlinu, obrazovnih, kulturnih i vjerskih ustanova iz domovine i dijaspore, čelnici kompanija, kao i predstavnici njemačkih i domaćih medija.

„Već sada vlada veliko interesovanje javnosti za ovaj, za Bošnjake u dijaspori ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, historijski događaj ozvaničenja napora Bošnjaka i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da udare temelje ne samo novom Islamskom centru u Mainzu, već i nastojanju da svi zajedo stasamo u respektabilnu zajednicu u Njemačkoj i u EU. Tog dana očekujemo hiljade ljudi i svi su dobro došli“, riječi su predsjednika IKC Bošnja Mainz, Rifata Halilovića.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije održat će se na lokaciji Mainz – Hechtseim, Curiestrasse u 14,00 sati, dok će kulturno – vjerski program početi u 11,00 sati.


Islamska zajednica Bošnjaka – džemat Mainz e.V., nedavno je dobila od nadležnih vlasti grada Mainza građevinsku dozvolu za izgradnju džamije. Budući Islamski centar Bošnjaka u Mainzu gradit će se na lokaciji Mainz – Hechtsheim, koja objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Sam objekat će biti izgrađen na četiri etaže ukupne kvadrature 1500 m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom. Prema planu IKC Bošnjaka u Mainzu i njegovog Građevinskog odbora, sa početkom radova na izgradnji Islamskog centra Bošnjaka u Mainzu krenulo se početkom juna ove godine. Završetak radova očekuje se polovinom 2017. godine.

Više o projektu na www.dzemat-mainz.de i FB stranici: Mi gradimo – Pridruzite nam se!

Nema komentara.

Upišite komentar