Održana sjednica Mešihata IZBNJ

Wiesbaden,  12.07.2013 – Mešihat IZBNJ održao je u subotu 06.07.2013.g. svoju dvadeset i prvu redovnu sjednicu (02/13–21),  na kojoj  je razmatrano ukupno devet tačaka dnevnog reda vezanih za rad i aktivnosti Mešihata IZBNJ.

IMG_6609

Posebna pažnja ovog zasjedanja posvećena je pripremama za dolazak mubarek mjeseca ramazana. U ovom kontekstu posebno se razgovaralo o značaju akcije zekata i sadekatu-l-fitra, kojom se jačaju i finansiraju islamske ustanove i institucije. Također je podvučen značaj korektnog obračuna i realizacije zekata i sadekatu-l-fitra kao i kampanji za prikupljanje sredstava u Fond Gazi Husrev-beg iz kojeg se dodjeljuju stipendije socijalno ugroženim učenicima i studentima u domovini. Na osnovu izvještaja rukovodioca Fonda konstatovano je da je ove godine rekordan broj prijavljenih koji su aplicirali za stipendiju Fonda GHB.  Članovi Mešihata su upoznati sa novom kampanjom koja je pokrenuta s ciljem širokog promovisanja fonda i njegovih djelatnosti. Prezentiran je opširan reklamni material koji će biti proslijeđen svim džematima.

IMG_6613

Na sjednici je također razmatran i izvještaj sa posljednje sjednice Muftijskog vijeća. Istaknuta je potreba da se Muftijsko vijeće po mogućnosti češće sastaje i razmatra najaktuelnija vjerska pitanja koja se tiču života muslimana na ovim prostorima i koordinacije vjerskih aktivnosti na terenu.

Također se razgovaralo i o projektu kalendara za 2014. godinu. Prošlogodišnja realizacija kalendara ocjenjena je zadovoljavajućom te donesena odluka o nastavku ovog projekta i u narednoj godini. Džemati su obaviješteni o mogućnosti da već sada mogu poručiti kalendare za 2014.

Na sjednici je usvojeni i pravilnik o novčanim nagradama kojim se regulišu dodjeljivanja novčanih nagrada u džematima IZBNJ prilikom jubileja kao i stimulacije za imame koji učestvuju u zajedničkim akcijama na nivou Mešihata ili se ističu u svom muallimskom radu. Isti će blagovremeno biti dostavljeni džematima.

IMG_6616

Ovom zasjedanju Mešihata prisustvovali su i rukovodilac Ureda za hadž i umru, Izet ef. Bibić kao i članovi Komisije za mektebsku nastavu Ruvejd ef. Jahić, Fahrudin ef. Džinić i Bilal ef. Hodžić.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru je podnio kratak izvještaj o dosadašnjim aktivnostima ovog ureda kao i predstojećim koracima u pripremama za hadž 2013.g. Izet ef. Bibić je iznio podatak da se do sada za hadž putem ureda prijavilo 112 hadžija te članove Mešihata upoznao sa globalnom problematikom vezanom za hadž koja je proistekla iz činjenice da su vlasti Kraljevine Saudijske Arabije ove godine broj hadžija smanjile za ukupno dvadeset posto.

Kada je u pitanju rad Komisije za mektebsku nastavu, Mešihat IZBNJ je usvojio zaključak da se Komisija dopuni sa još jednim članom sa regije Nord, te da njeni članovi u saradnji sa Muftijom i glavnim imamima u roku od tri mjeseca izrade normativne akte po kojima će ova komisija djelovati i iste dostavi Mešihatu IZBNJ na razmatranje i usvajanje.

Nakon sjednice, najveći dio članova Mešihata je prisustvovao manifestaciji u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, koju je organizirao džemat Wiesbaden u saradnji sa Mešihatom. Manifestaciji je na zadovoljstvo Mešihata prisustvovala i načelnica općine Visoko, g. Amra Babić, čije je obraćanje izazvalo veliku pažnju prisutnih.

Z.M.

Nema komentara.

Upišite komentar