Saarbrücken: Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici i Prijedoru

Wiesbaden, 31.05.2013. god. – U subotu, 25.05.2013. godine IKC Saarbrucken organizirao je obilježavanje “Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Prijedoru” koje je održano u kino sali “Filmhausa” sa početkom u 20 sati. Našem skupu prisustvovalo je nešto više od stotinu ljudi a nazočili su i predstavnici gradskih struktura te kulturnih zajednica koje djeluju u našem gradu.

IMG_0108

Projekat “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Prijedoru” ideja je koje je potekla prije dvije godine i hvala dragom Bogu pružila nam se mogućnost da bude realizirana.

Sam projekat predstavlja posebnu bitnost za nas Bošnjake i ima za cilj održavanje sjećanje na strašna stradavanja Bošnjaka, ne samo u spomenutim općinama nego i u cijeloj BiH u toku agresije na našu domovinu u periodu od 92 do 95.

Moto koji smo naveli na promidžbenom plakatu a koji glasi “Zločin je zaboraviti” najbolje oslikava sve težnje ovakvih skupova jer onome ko zaboravi otvara se realna mogućnost da mu se ponovi, nužno ne njemu samom nego eventualno njegovim potomcima.

Pamćenje i spominjanje poziva na oprez, poziva na konsolidiranje redova, upotpunjavanje saffova u obrani svega što nosi Bošnjački predznak i istinske vrijednosti.

DSC00364

Dugo su godina Bošnjaci bili izloženi raznim vidovima tortura, bilo one intelektualne ili fizičke naravi i bilo nam je zabranjeno govoriti o bolnim ranama i o prethodnim genocidima koji su nad nama izvršavani.

Ideologije koje su kreirale sva dosadašnja stradanja Bošnjaka nisu ugašene niti su uspavane nego i danas spremaju i planiraju nove, još gnusnije i odvratnije a svo dodvoravanje i slatkoriječje kojim nas obasipaju s ciljem je da nas uspavaju ali ne zaboravimo jedno – LAŽ JE DIO NJIHOVOG IDENTITETA kako to priznaje jedan od njihovih akademika.

Stoga ovakvi događaji moraju postati dio naših redovni aktivnosti, kako onih džematskih tako i onih individualnih jer naša djeca moraju biti u oprezu a na nama je da iznađemo način kako da ih educiramo.

Ne zaboravimo draga braćo i sestre da se zlo nikada ne umara jer zaslijepljenost njihovih srca dovodi ih do jednoličnosti njihovog mišljenja i načina življena koji pogoduje upravo spomenutom zlu. Ne zaboravimo draga braćo i sestre… ne zaboravimo uplakana lica jetima koji svoje roditelje nikad uživo ne vidješe,ne zaboravimo drhtave ruke majki koje, doveći dragom Bogu za džennet pobijanih sinova i dan sanas traže odgovor na pitanje koje glasi ZAŠTO? Ne zaboravimo masovne grobnice, ne zaboravimo sve ekshumacije, ne zaboravimo da smo pobijeni samo zato jer smo drugi i drugačiji.

Bošnjačko srce nikad nije mrzilo ali ovoga puta dova nam je DA BOG DA BOŠNJAČKO SRCE NIKAD VIŠE NE ZABORAVILO….

Vedad Becirovic

Nema komentara.

Upišite komentar