“Prvi mart” postavio temelje za izgradnju mreže u Njemačkoj

berlinSa jučerašnjom posjetom u Berlinu, predstavnici koalicije “Prvi mart” završili su prvi obilazak bosansko-hercegovačke dijaspore u Njemačkoj. Domaćin susreta, Advan ef. Ljevaković, predstavio je Emira Suljagića i Nedima Jahića, koji su dali uvod u trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, planirane procedure registracije glasača u inostranstvu, te predložili zajedničke aktivnosti u saradnji sa bh. udruženjima u Njemačkoj.

Posjetom Berlinu, nakon posjete Štutgartu, Minhenu i Manhajmu, predstavljaju okvir za uključivanje preko 100 različitih udruženja građana, vjerskih ustanova i drugih asocijacija širom Njemačke.

Koalicija “Prvi mart” u Njemačkoj će vršiti popisivanje i prikupljanje podataka bh. građana, s ciljem da se izvrši adekvatno informiranje o registraciji za glasanje putem pošte. U Njemačkoj postoji glasački potencijal od preko 100 000 glasača, ali će biti potrebno utvrditi koliko bh. građana vodi porijeklo iz entiteta RS, te koji broj građana želi uzeti učešće u izbornom procesu na Općim izborima 2014. godine.

Prema posljednjim procjenama, ključne baze u dijaspori bit će zemlje Skandinavije, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, te u narednim posjetama Švedskoj i Danskoj očekuje se početak uspostave mreže “Prvog marta” u regiji Skandinaviji.

Nema komentara.

Upišite komentar