Završena devetnaesta sjednica Mešihata IZBNJ

Wiesbaden, 08.12.2012.g. – Devetnaesta redovna sjednica Mešihata IZBNJ održana je u subotu 08.12.2012. godine u sjedištu Zajednice u Wiesbadenu.

Na ovoj sjednici Mešihata posebno je razmatrana ovogodišnja organizacija hadža. Svoje izvještaje po ovom pitanju podnijeli su vodiči Izet ef. Bibić, Bahrudin ef. Omeragić, Aldin ef. Kusur kao i hadž-koordinator Edin Dudo. Ove godine su među hadžijama sprovedene i ankete čiji je cilj bio od hadžija dobiti povratnu informaciju u pogledu cjelokupne organizacije hadža kako bi se ista u budućnosti što bolje optimirala i kako bi u tom pogledu Mešihat IZBNJ našim hadžijama mogao ponuditi što bolji servis. Rezultate ankete članovima Mešihata predstavio je Edin Dudo. I hadžije i vodiči su ovogodišnju organizaciju ocijenili izuzetno visokom ocjenom, posebno program u saradnji sa agencijom Soultreat.

Na kraju diskusije konstatiran je značajan napredak u organizaciji hadža, posebno u pogledu povećanog broja zainteresovanih, što prevazilazi mogućnosti Mešihata. Iz tog razloga Mešihat IZBNJ je donio odluku o formiranju Ureda za hadž i umru koji će se ubuduće brinuti o organizaciji vjerskih putovanja. Za rukovodioca ovog Ureda Mešihat je imenovao Izet ef. Bibića, imama iz Münchena, dok će mu u tom poslu pomagati član Mešihata Edin Dudo. Prvi zadatak ovog Ureda je organizacija Umre u aprilu 2013. godine.

U nastavku je Mešihat razmatrao “Platformu djelovanja Mešihata 2012-2020”. U uporedbi sa drugim Zajednicama IZBNJ je prilično u zaostatku kada su u pitanju procesi od značaja za muslimane na prostoru Savezne Republike Njemačke. Ovaj dokument definiše ciljeve i pravce djelovanja kao i korake koje treba poduzeti kako bi se uhvatio korak sa vremenom. Krajnji cilj koji predviđa ovaj dokumenat je status javno-pravnog subjekta (Körperschaft des öffentlichen Rechts) za IZBNJ, čime bi se trajno riješili materijalno-pravni problemi Zajednice. Konačna verzija ovog dokumenta biće usvojena na narednoj sjednici Mešihata a potom upućena u saborsku proceduru.
Na ovoj sjednici je usvojen i nacrt budžeta za 2013. godinu, koji će također biti dostavljen Saboru IZBNJ na potvrđivanje.

Zbog vremenskih neprilika, sjednica je završena nešto ranije nego što je to uobičajeno, kako bi se članovi Mešihata sigurno vratili svojim kućama. Nastavak je planiran za predstojeće praznike kada je predviđeno dvodnevno zasjedanje Mešihata kako bi se riješila sva otvorena pitanja.

Z.M.

Nema komentara.

Upišite komentar