Aldin ef. Kusur izabran u Upravni odbor «Schura Niedersachsen»

Aldin ef. Kusur, imam u džematu Hannover i glavni imam oblasti Nord – mešihata IZBNJ, 02.12.2012. god. u Hannoveru izabran u Upravni odbor Udruženja muslimanskih zajednica «Schura Niedersachsen»

Kemal-ef. Salihović, Prof. Abdurahim Kozali, Aldin-ef. Kusur, Prof. Bülent Ucar, Avni Altinar, hafiz mr. Esnaf Begić,
Nedim-ef. Tankošić

U nedjelju, 02.12.2012, u Hannoveru je održana redovna godišnja Skupština Udruženja muslimanskih zajednica «Schura Niedersachsen». Ovo Udruženje okuplja na nivou njemačke pokrajine Niedersachsen oko 95 džemata i zajednica muslimana različitih etničkih pripadnosti, turskih, arapskih, albanskih. U svojstvu članova, u «Schura Niedersachsen» su zastupljeni i nekoliko bošnjačkih džemata, džemat Hannover, Islamska zajednica Bošnjaka Osnabrück, džemat Braunschweig. «Schura Niedersachsen», pored sunnitskih, okuplja i nekoliko šiitskih džemata. Od svog osnivanja 2002.g. pa do danas, «Schura Niedersachsen» se uspjela etablirati kao relevantan faktor među muslimanima u ovoj njemačkoj pokrajini, ali i kao važan i nezaobilazan sugovornik u širem društvenom kontekstu. U suradnji sa pokrajinskom organizacijom turske islamske zajednice DITIB, «Schura Niedersachsen» je još u januaru ove godine oformila Vijeće za islamsku vjeronauku u njemačkim školama, te Teološko vijeće za studij Islamske teologije na Univerzitetu Osnabrück.

Ovogodišnja Skupština je održana u znaku dvije vrlo značajne stvari, redovnih izbora za Upravni odbor, kao i predstavljanja političkih stranaka u vezi predstojećih pokrajinskih izbora u pokrajini Niedersachsen. Dosadašnjem Upravnom odboru je od oko 90 prisutnih delegata izglasano povjerenje i izražene pohvale za dosadašnji rad, što je uostalom potvrđeno i kroz izbore. Dosadašnji Upravni odbor, na čelu sa agilnim i neumornim predsjednikom Avni Altinar, je naime u gotovo identičnom sastavu, uz manje promjene, ponovo izabran. Jedna od tih promjena jeste i izbor Aldin-ef. Kusura, imama u bošnjačkom džematu Hannover u Upravni odbor «Schura Niedersachsen». Njegov izbor je zasigurno dobra šansa za aktivnije uključenje i IZBNJ u aktuelne tokove i procese vezane za Islam i muslimane u ovoj pokrajini, prije svega i zbog činjenice da je Aldin-ef. Kusur istovremeno i Glavni imam za oblast «Nord» i član Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, čime je uspostavljena direktna veza između Mešihata i Udruženja muslimanskih zajednice «Schura Niedersachsen». Odmah nakon završene Skupštine Aldin-ef. Kusuru je posredovano ostvarivanje i prvih kontakata i sa predstavnicima Instituta za Islamsku teologiju na Univerzitetu Osnabrück, obzirom da su u svojstvu gostiju na ovoj Skupštini bili također prisutni Prof. Dr. Bülent Ucar, direktor Instituta, prof. Abdurahim Kozali, profesor za Islamsko pravo, te hafiz mr. Esnaf Begić, asistent na ovom Insitutu.

U drugom dijelu Skupštine, delegatima su se obratili predstavnici političkih partija u pokrajini Niedersachsen, a u vezi predstojećih izbora za pokrajinski parlament. Ovom prilikom su predstavili političke programe svojih partija u onim dijelovima koji se odnose na tretman Islama i muslimana, te generalno useljenika u Njemačku. Među njima su između ostalih bili aktelna ministrica za integracije Aygül Özkan (CDU), zatim Stephan Weil, aktuelni gradonačelnik grada Hannover, te Doris Schröder-Köpf (oboje iz SPD-a), te predstavnici FDP-a i Stranke zelenih. U diskusijama koje su uslijedile poseban akcent je stavljen na pitanje nošenja marame za vjeroučiteljice u državnim školama, na pitanja dvojnog državljanstva, te problematiku stavljanja Islama i muslimana pod tzv. generalnu sumnju i svođenje na nivo sigurnosne politike.

K.S.

Nema komentara.

Upišite komentar