Poseban mektebski dan u džematu Oberhausen (foto)

U nedjelju, 30. 09. 2012. god. u prostorijama džemata Oberhausen je održana zajednička mektebska nastava za roditelje i djecu svih uzrasta. Na prvom času ovog posebnog mektebskog dana imam i muallim džemata Duran ef. Pintol je posredstvom power-point prezentacije učenicima i roditeljima govorio na temu „Hadž, kurban i bajram“. Učenici, ali i roditelji su imali priliku da na pregledan i slikovit način upoznaju peti islamski šart – hadž, hadžske obrede, farzove i vadžibe hadža, a zatim i dužnost klanja kurbana i islamske dužnosti i običaje vezane za Kurban bajram.

Drugi čas je bio predviđen za gledanje dokumentarnog filma o hadžu. Izbor je pao na dokumentarni film pod nazivom „Jednom u Meku – hodočašće muslimana“ (Einmal nach Meka – die Pilgerfahrt der Muslime) koji je 2008. god. snimio drugi program njemačke televizije – ZDF. Nakon prvog časa i teorijskog znanja o hadžu, učenici su sada kroz ovaj veoma uspjeli dokumentarac mogli da vide kako sveta mjesta, hadž i njegovi obredi izgledaju u stvarnosti. Film inače, govori i prati grupu njemačkih hadžija koji su 2008. god. bili na hadžu.

Treći čas je bio predviđen za nagradni kviz. Kviz je organizovan za svaku grupu mektebske nastave posebno, tj. za 3 grupe po 5 pitanja. Pitanja su bila prilagođena nastavnom sadržaju i uzrastu učenika. Na pitanja su odgovarali učenici koji su bili izvučeni u sretnom izvlačenju. Svi sretni dobitnici, ukupno njih 15 su pokazali da su pomno pratili današnju nastavu i uspješno su dali odgovore na svoja pitanja, te za to bili nagrađeni vrijednim nagradama, knjigama i levhama.

Nakon nastave u dvorištu džamije je nastavljeno druženje. Učenici su mogli da se počaste svježim kokicama i šećernom vatom, a roditelji kolačima i kahvom. Da i ovaj dio druženja proteče u finom ambijentu, pobrinuli su se članovi džematskog odbora.

Nema komentara.

Upišite komentar