Džemat Oberhausen: Održana hatma dova i promocija 30 novih odraslih učača Kur’ana

Oberhausen, 12.06.2022. – Danas je u džamiji u Oberhausenu održana svečanost promocije 30 novih odraslih učača Kur’ana, koji su u protekle dvije godine za vrijeme pandemije online putem uspješno naučili arapsko pismo i učiti Kur’an. Imam džemata, Duran-ef. Pintol je u sklopu vjersko-obrazovnih aktivnosti ovog džemata organizirao online kurseve Sufare i učenja Kur‘ana.

– Samo Allah dž.š. zna šta je dobro, a šta loše za nas. Doba korone nas je ograničilo u mnogo čemu, ali nam je također otvorilo mnoge nove prilike. Ukupno 30 odraslih je iskoristilo ovo vrijeme na najbolji mogući način i uspješno završilo arapsko pismo. Van doba korone, oni bi teško našli načina da redovno dolaze na kurs u džamiju, tako da je naš online kurs bio posebna prilika da nauče učiti Kur‘an – kazao je Duran-ef. Pintol.

Pored promocije ukupno 30 novih učača Kur‘ana u starosnoj dobi od 25 do 70 godina, u džematu Oberhausen se već pola godine uči sedmična hatma. Ovu hatmu uči 30 učača iz ovog džemata od četvrtka do sljedećeg četvrtka navečer. Nakon 6 mjeseci proučeno je ukupno 30 zajedničkih hatmi, koje su poklonjene učenjem zajedničke hatma dove na današnjoj manifestaciji, kojoj je prisustvovalo preko 200 džematlija.

Poseban gost na ovoj svečanosti bio je profesor Mustafa-ef. Hadžić, imam džemata Bonn. On je čestitao imamu, polaznicima, i cijelom džematu na ovom izuzetnom projektu i uspjehu, koji su postigli. U svom nadahnutom vazu-nasihatu istakao je mnogo primjera ljudi kojima je Kur‘an promjenio cijelokupan život nakon što su oni svoj život posvetili učenju i proučavanju Kur‘ana.

– Razvijajmo tri dimenzije prema Kur'anu. Upoznajmo Kur'an, družimo se svakodnevno sa Kur‘anom i trudimo se da budemo makar jedna živa rečenica Kur‘ana, koja hoda i nosi poruke Kur'ana u svom svakodnevnom životu – apostrofirao je na kraju Mustafa-ef. Hadžić.

Manifestacija je završena podjelom diploma i poklona za sve svršenike Kursa kur'anskoga pisma, te zajedničkim ručkom koji je pripremio džematski odbor džemata Oberhausen u dvorištu džamije.

(Amar Pintol/igbd.org)

Nema komentara.

Upišite komentar