Najveće odlikovanje grada Wittena dodijeljeno predsjedniku džemata Edhemu Kadriću

Witten, 13.11.2021. – Gradonačelnik grada Witten Lars König je sinoć na posebnom godišnjem prijemu odlikovao hadžiju Edhema Kadrića zlatnom značkom grada Wittena, koja se dodjeluje najzaslužnijim građanima za njihov nesebični i dugogodišnji društveno korisni angažman. Hadžija Edhem Kadrić je prvi musliman koji je primio ovo priznanje.

Hadžija Edhem Kadrić u društvu gradonačelnika Wittena Larsa Königa

Hadžija Edhem Kadrić u društvu gradonačelnika Wittena Larsa Königa

U obrazloženju dodjele ove prestižne nagrade, gradonačelnik König je pred okupljenim uglednicima iz sfere politike, kulture, religije i sporta istakao da je hadžija Edhem Kadrić svojim dugogodišnjim angažmanom na čelu bošnjačkog džemata u Wittenu doprinio izgradnji mira, tolerancije i suživota u gradu Wittenu. Posebno je istaknuo otvorenost kao glavnu odliku bošnjačkog džemata i pohvalio nesebični aktivizam i volonterski angažman hadžije Edhema Kadrića, koji se već preko 30 godina nalazi na čelu ove zajednice. Jedan je od najzaslužnijih ljudi za izgradnju velelijepne džamije u Wittenu, koja služi na ponos svim njenim građanima, ne samo muslimanima. Bošnjački džemat je kao mala zajednica uspio izgraditi džamiju. To je poduhvat koji bi predstavljao veliki izazov i za puno veće zajednice. – istakao je gradonačelnik König.

Naglasio je da je hadžija Edhem Kadrić svojim djelovanjem dao važan doprinos integraciji bošnjačke zajednice u ovom gradu, ali i stvaranju pozitivnog imidža Bošnjaka i muslimana kao ravnopravnih građana njemačkog društva. 

Hadžija Edhem je među glavnim inicijatorima izgradnje džamije u Wittenu 2013. godine.

Hadžija Edhem je među glavnim inicijatorima izgradnje džamije u Wittenu 2013. godine.

Hadžija Edhem Kadrić rođen je 1952. godine u selu Male Sotnice, općina Kiseljak. U Njemačku je stigao davne 1973. godine u prvom valu dolaska naših “gastarbajtera”. Radio je 40 godina kao bravar u firmi Mannesmann Demag. Jedan je od osnivača džemata Witten. Džemat Witten je počeo prvo kao ramazanski džemat 1987. godine, a 1992. je postao džemat sa stalnim imamom. Hadžija Edhem je među glavnim inicijatorima izgradnje džamije u Wittenu 2013. godine. Podsjećamo da se ova džamija nalazi u samom centru ovog grada. Otvorena je 2017. godine uz prisustvo Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i brojnih gostiju. Dugogodišnji je član Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, veliki humanista i dobrotvor mnogih akcija u domovini i dijaspori. Hadžija Edhem je u sretnom braku sa hadži Sadika hanumom, imaju sina Jasmina i dva unuka.

U izjavi za web-portal Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, hadžija Edhem Kadrić nije krio svoje zadovoljstvo ovom iznenadnom nagradom.

“Zahvaljujem se na prvom mjestu Allahu dž.š. na prilici da hizmetim našoj vjeri i našem džematu. Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Larsu Königu i gradskoj upravi grada Wittena, koja je odlučivala o ovom priznanju. Ipak, ovu nagradu ne smatram kao priznanje sebi, nego priznanje našem cijelom džematu u Wittenu, svim našim aktivistima i članovima, bez kojih ovo nebi bilo moguće. Svakako nakon zahvale mojoj hanumi i porodici, prije svega se zahvaljujem mome dugogodišjem saputniku imamu Ruvejd ef. Jahiću, kao i ostalim članovima džematskog odbora.” – kazao je hadžija Edhem i nastavio: “Kao što sam rekao na samoj ceremoniji dodjele, ovo je dokaz da je Witten otvoren i tolerantan grad, a da smo mi Bošnjaci i muslimani ravnopravni članovi ovog društva, ali i da je angažman migranata cijenjen u ovom društvu. Kao mali džemat uspjeli smo sagraditi novu džamiju i uključiti se u društvene procese. Naš cilj je uvijek bio da stvorimo najbolje uslove za funkcionisanje džemata. Nadam se da će i mlade snage nastaviti našim putem.”  – istakao je hadžija Edhem Kadrić.

Grad Witten se nalazi u njemačkoj pokrajini Sjeverna-Rajna Vestfalija (NRW) i broji blizu 100.000 stanovnika.

Amar Pintol

(igbd.org)

Nema komentara.

Upišite komentar