Kratak osvrt Glavnog imama MIZ Düsseldorf povodom nastupanja mjeseca Redžeba

Sveti mjesec Redžeb kao vjesnik mubarek Ramazana

Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže:

 „Uistinu! Broj mjeseci kod Allaha je dvanaest, u Knjizi Allahovoj, na Dan kad je stvorio nebesa i Zemlju. Od njih su četiri sveta: to je vjera prava. Zato ne činite u njima zulum dušama vašim[…]“ Tevba, 36.

           Ova četiri sveta mjeseca spomenuo je i objasnio Poslanik na Oprosnom hadždžu:

“O ljudi, zaista vrijeme kruži u svome obliku otkako je Allah, dž.š., stvorio nebesa i Zemlju, godina ima dvanaest mjeseci, četiri od njih su sveta, tri su jedan iza drugog: Zul-ka de, Zul-hidždže i Muharrem, i Redžeb.“ (Buhari)

            Ove 2021. ili 1442 h.g. mjesec redzeb nastupa u subotu 13. februara. Od tada do mubarek ramazana preostaju jos dva hidžretska mjeseca.

            Redžeb kao veličanstveni, sveti mjesec zauzima posebno mjesto među mjesecima ali i među vjernicima. U njemu se vjernici pridržavaju uputa da ne griješe, da se ne svađaju, da ne ratuju, nema ubijanja itd. Nastupa svekoliko zatišje (el-Esamm – jedan je od naziva mjeseca redzeba) kako u govoru tako u svemu drugom jer znaju da se svako dobro djelo višestruko nagrađuje ali i da je svaki grijeh prodorniji i opasniji.

            Znaju vjernici da je ovo Allahov mjesec i da se u njemu mnogo prašta.

            O ovom mjesecu je puno toga napisano. Mnogo je navedeno hadisa o fadiletima redžeba i posta u njemu, o dvjema mubarek noćima u njemu, lejletu-r-regaib i lejletu-l-miradž, o promjeni kible itd, a s druge strane ima puno i osporavanja autentičnosti tih hadisa. Nemamo namjeru ovdje se baviti s tim raspravama ali mozemo reći da je i to je znak da se ovom mjesecu pridaje značaj.

            Najvažnije je znati da je ovo sveti mjesec, da u njemu vrijede posebna pravila ponašanja i da ubrzo dolazi mubarek ramazan.

            U vremenu pandemije i neizvjesnosti dočekujemo drugi po redu ramazan. Onaj prošle godine je bio izazov i iskušenje za pojedince. Izazov je bio i za Zajednicu. Trebalo se snaći i prilagoditi posebne ramazanske aktivnosti postojećoj situaciji. Allah zna kako će biti ove godine. Zato nas redžeb opominje da uskoro dolazi i da se pripremimo.

            Vjera kao nešto osobno i kod svakog pojedinca različito, bi u stvari trebala ojačati u vremenu kušnje ali s obzirom da ona kao takva ima i zajedničke elemente, ovom prilikom na njih mislimo kada govorimo o svojevrsnim pripremama.

            Važno je na vrijeme razmotriti i osmisliti modele pristupa u prevazilaženju efekata pandemije u oblasti vjere a istovremeno zaštititi članove i misliti na njihovo zdravlje.

            „Bože, blagoslovi nas u redžebu i ša'banu i daj da dočekamo ramazan!“

                                                                                                                            Piše:

                                                                                                                     Nedžad Nuhić

Nema komentara.

Upišite komentar