Ramazanske aktivnosti u džematima u znaku koronavirusa

Ovogodišnji Ramazan se razlikuje po mnogo čemu i ostaće zasigurno upamćen u muslimanskoj povijesti kao Ramazan u vanrednim okolnostima. To se ne odnosi samo na pojedinače živote muslimana, nego i na naše džemate, koji su se prilagodili novonastaloj situaciji usljed izbijanja pandemije koronavirusa.

Većina džemata na području Njemačke je još prije zvanične zabrane okupljanja od strane državnih institucija, sredinom marta zatvorila svoje objekte slijedeći preporuku muftije za Zapadnu Evropu.

Vedad-ef. Bećirović: Džematlije suveoma razumno prihvatili i činjenicu da neko vrijeme neće moći posjećivati svoju džamiju.

Vedad-ef. Bećirović: Džematlije su veoma razumno prihvatili činjenicu da neko vrijeme neće moći posjećivati svoju džamiju.

Tako je bilo i u džematu Bochum, govori nam Vedad ef. Bećirović, imam ovog džemata. „Bili smo prinuđeni da kontaktiramo sa našim džematlijama telefonski i da ih pokušamo ohrabriti da ostanu dosljedni slijeđenju uputa nadležnih državnih institucija te da imaju strpljenja. Naše džematlije su, svjesni problema u kojem se svi nalazimo, veoma razumno prihvatili i činjenicu da neko vrijeme neće moći posjećivati svoju džamiju. Ramazan u vrijeme korone je dobrim dijelom protekao u kućnom ambijentu, nije bilo namaza u džamijama, nisu sazivani džematski iftari niti bilo koje druge džematske aktivnosti.“

Iako nije bilo zajedničkih okupljanja ramazanska solidarnost, ipak nije izostala. U nekim džematima je organizovana kućna dostava iftara rizičnim kategorijama, koje su se nalazile u samoizolaciji. Tako je u džematu Düsseldorf organizovana nabavka i dostava maski.

„Brinući za naše džematlije, a pogotovo one koji bi mogli biti ugroženi zajedno sa omladinskim kolektivom IKC-Düsseldorf sproveli smo akciju podjele zaštitnih maski i rukavica svim starijim džematlijama i potencijalno ugroženim kategorijama. Neophodno je istaći da smo nabavku te opreme, do koje je bilo u tom periodu gotovo nemoguće doći, uspjeli odraditi preko naših džematlija koji su izdvajajući maske za džemat riskirali vlastito zdravlje – ali rado su se uključili u akciju“, ističe Muamer-ef. Mujarić, imam džemata Düsseldorf.

Online nasihati

Usljed nemogućnosti zajedničkog okupljanja, imami su tražili alternativne načine komuniciranja sa svojim džematlijama.

„Koristili smo pojačano društvene mreže kako bismo našim džematlijama ukazali na značaj mubarek mjeseca ramazana, njegove odlike te smo pokušali uputiti nekoliko savjeta kako da organiziraju svoje vrijeme kako bi ramazan što bolje iskoristili na putu stjecanja zadovoljstva Uzvišenog Allaha. Serijal predavanja “Zajedno u dobru” u organizaciji imama NRW-a itekako je puno pomogao da održimo kontakt sa našim džematlijama i da im ponudimo, koliko smo to u mogućnosti, da se o u periodu društvene izolacije oplemenjuju u svojoj vjeri“, govori nam Vedad-ef Bećirović.

Muamer-ef. Mujarić: Stječe se dojam da smo do sada isuviše malo koristili potencijal društvenih mreža za naše džematske aktivnosti.

Muamer-ef. Mujarić: Stječe se dojam da smo do sada isuviše malo koristili potencijal društvenih mreža za naše džematske aktivnosti.

Slično je bilo i u džematu Düsseldorf. „Krenuli smo sa predavanjima uživo iz naše džamije. Neke od aktivnosti koje sprovodimo tokom ramaza svakim danom su: online učenje mukabele, redovno 20 minutno prediftarsko predavanje “Komentar središnje teme džuza”, te učenje zajedničke dove u susret iftaru. Vikendom održavamo online mektebsku nastavu, a nastojali smo ponuditi i posebna predavanja za žene i mlade. Povratne informacije koje smo imali ukazuju da su džematlije našeg džemata prepoznali napore naše da i u ovom periodu zadržimo džemat aktivnim makar to bilo i na ovaj način. Stječe se dojam da smo do sada isuviše malo koristili potencijal društvenih mreža za naše džematske aktivnosti jer je iznenađujuće veliki broj naših džematlija redovno pratio ponuđene im sadržaje na internetu. Veliki broj džematlija je imao potrebu da se stavi na uslugu džematu ako imamo i za čime potrebu, na čemu smo iskreno zahvalni. Za kraj ramazana je rezervisana podjela bajramskih poklona svim polaznicima mekteba IKC Düsseldorf (ove godine njih 158) na njihovim kućnim adresama – lično od strane muallima/muallime, roditeljskog vijeća i omladinskog kolektiva. Cilj nam je da i njima damo do znanja koliko nam vrijede.” – kazao nam je Muamer-ef. Mujarić.

Javno učenje ezana u Osnabrücku

U džematu „Sarajbosna“ Osnabrück ovaj Ramazan će ostati upamćen i po prvom proučenom javnom ezanu u ovom gradu. Aktivnosti ovog džemata se posebno ističu na polju interreligioznog dijaloga i jakog prisustva u društvenim procesima ovog grada. Tako da javno učenje ezana došlo samo kao potvrda tih aktivnosti i dokaz za još veću želju ka otvaranju prema njemačkom društvu.

Ajdin-ef. Suljaković: Nadam da ćemo naučiti da ni jednu stvar na dunjaluku ne uzimamo zdravo za gotovo, već da se prema tome ponašamo sa zahvalnošću.

Ajdin-ef. Suljaković: Nadam da ćemo naučiti da ni jednu stvar na dunjaluku ne uzimamo zdravo za gotovo, već da se prema tome ponašamo sa zahvalnošću.

„Grad Osnabrück nam je odobrio molbu za učenje ezana vani, pa se hava (zrak) Osnabrücka po prvi put ispunila tekbirima i šehadetima, potvrđujući onu kuransku maksimu: doista uz svaku tegobu dolazi i olakšanje. Na samo kraju ramazana smo otvorili džamiju, ali samo za 30 osoba, koje se moraju ranije prijaviti na listu. Situacija nije idealna, ali smo zahvalni Allahu na ovom olakšaju, koje nam omogućava da barem tih 30 muslimana i muslimanki posjeti Allahovu kući i obavi namaz. Džematlije su pokazali zavidan nivo razumijevanja i samoodgovornosti. Naše džematlije su veoma disciplinovani i žele da slijede zakone ove države, stoga i nije bilo insistiranja da se džamija mora po svaku cijenu otvoriti za ramazan.“ – govori nam Ajdin-ef. Suljaković, imam džemata „Sarajbosna“ Osnabrück.

Stječe se dojam da su naši džemati finansijski dobro prebrodili ovu situaciju, prije svega zahvaljujući organizovanom načinu članstva u našim džematima. Iako su izostale tradicionalne ramazanske sergije, koje značajno pomažu rad i održavanje džemata, finansijska podrška naših džematlija ipak nije izostala.

„Nismo osjetili da je ova cjelokupna situacija na bilo koji način “poljuljala” rad džemata u nekom organizacijskom smislu. Naravno, period kada je džamija bila zatvorena ostavio je traga na našim srcima zbog nemogućnosti druženja i obavljanja zajedničkih ibadeta. Ali, broj članstva, odnos prema džematu, prihod sredstava i sve druge ključne komponente za rad jednog džemata nisu bile ni u jednom momentu dovedene u pitanje, hvala Allahu.“ – kaže Vedad-ef. Bečirović iz Bochuma.

Sličnog je stava i Ajdin-ef iz Osnabrücka. On dodaje da je o posljedicama pandemije za naše džemate još uvijek teško pričati: To će vrijeme da pokaže. Ja se nadam da ćemo češće biti u džamiji poslije pandemije. Također se nadam da ćemo naučiti da ni jednu stvar na dunjaluku ne uzimamo zdravo za gotovo, već da se prema tome ponašamo sa zahvalnošću, koja priliči vjerniku po pitanju Allahovih blagodati prema njemu. 

Amar Pintol

Nema komentara.

Upišite komentar