U džematu Hidaje promovirana knjiga “Istina“

U petak 04. oktobra 2019. godine u džamiji džemata Hidaje održana je promocija knjige “Istina” autorice Elmedine Muftić.

U prijeakšamskim satima upriličen je  doček gošće Elmedine Muftić, gdje joj je predstavljen rad i način rada džemata Hidaje iz Minhena. Članovi džemata Hidaje su Elmedini kazali osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada džemata.

U poslijeakšamskim satima upriličena je promocija knjige “Istina” autorice Elmedine Muftić. Promocija je otvorena učenjem Kur'ana, a ašere je proučio hadžija Mersim Telalović, mujezin džemata. Na početku prisutne je poselamio mr.sc Damir-ef. Babajić, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Zahvalio se i autorici knjige na dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju spisateljskog i drugog aktivizma.

U svom kratkom obraćanju mr.sc Damir-ef. Babajić je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige „Istina“. „Knjiga „Istina“ autorice i kolumnistice Elmedine Muftić, je izbor od nekoliko stotina objavljenih kolumni sa dodatnom obradom. Recenziju je napisao akademik dr. Mustafa Cerić, dok se kao izdavač pojavljuje sarajevska “Pravda”, inače organizacija koja je svoj rad posvetila istraživanju i snimanju dokumentarnih filmova, utvrđivanju istine o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima. Elmedinino djelovanje u bosanskohercegovačkom društvu ima za cilj da istina o agresiji i genocidu na BiH i Bošnjake reprezentuje u svjetlu istine, da se ne dopusti lažiranje historije, da se podigne svijest Bošnjaka o onome što jesu, da se kod Bošnjaka probudi dostojanstvo i ponos na kulturno, historijsko i tradicijsko nadlijeđe koje baštine u svome bitku. Da Bošnjak više nikada ne bude sveden na vjersku skupinu i da mu se više nikada ne oduzme pravo na jezik i identitet. Elmedina poziva sve, da ustanu u borbi za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će Bošnjaci kao i drugi narodi i građani imati prava i slobode, u kojoj će se bosanski jezik govoriti ravnopravno u svakom njezinom dijelu. Gdje će se ljudi tretirati kao građani, a ne konstitutivni narodi, gdje će ljudska prava biti poštovana, a ne uvjetovana. Elmedina svojim pisanjem, poručuje da se čovjek rađa kao slobodno biće, a da sam sebi kroz svoj život, uskraćuje tu slobodu, jer ne razumije da se sloboda živi onoliko koliko je osvojimo za sebe. Treba nama još nekoliko sličnih Elmedini“- istakao je Damir.

O knjizi je govorila i sama autorica Elmedina.  Ona se na početku zahvalila džematu, imamima i organizatorima promocije. Izrazila je svoje zadovoljstvo što se promocija održava u ovom džematu Hidaje. Ona je govorila o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivala. Sa puno emocija i suza u očima džematlije su imali priliku du čuju puno lijepih priča o svojoj Domovini, „puno smo platili da bi zaboravili svoju domovinu“ istakla je Muftić. Govorila je o sablji Bosne, o sebi kao Bošnjakinji koja nema potrebu da se ikome izvinjava i pravda, jer, kako ona ističe, pravdaju se samo oni koji su krivi. Govorila je i o emanetu šehida od Bedra do Bosne i Sandžaka, o cvijetu genocida, te o velikom heroju a o kome se malo zna, Rifetu Koprdži.

Elmedina Muftić rođena je 06. 11.1975. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završila je u Varešu gdje i danas živi i radi. Majka je dvije kćerke, Fatime i Hatidže. Član je Instituta za istraživanje genocida, Kanada, te je član Odbora za promociju i medije Svjetskog bošnjačkog kongresa. Napisala je preko 500 kolumni koje su objavljene na web portalu http:www.bosnjaci.net/. Tematika njenog pisanja je sveobuhvatna, a poseban akcenat daje buđenju uspavane svijesti Bošnjaka, genocidu, agresiji…a „Istina“ joj je prva objavljena knjiga.

Večer promocije dodatno su uljepšali hadžija Mersim Telalović i Ferid Mujezinović izvodeći nekoliko prelijepih ilahija i kasida.

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar