Online mekteb u džematu Hidaje Minhen

Zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu, a vezane za korona virus,  zabranjena su sva masovna okupljanja. Ovo je negativno uticalo na skoro sve sfere života, uključujući vjerske obrede, pa i izvođenje mektepske nastave u svim džamijama.

Uprkos novim uvjetima, života, NV džemata Hidaje se odlučilo da ne prekida izvođenje mektebske nastave sa djecom, te su mektepsku nastavu organizovali online, putem interneta.

Kao odgovorni vjernici, prije svega, te kao odgovorni muallimi, a slijedeći instrukcije nadležnih institucija države, prije svega reisul-uleme i vjersko-prosvjetne službe, organizirali smo nastavu putem interneta. Muallimi su pristupili realizaciji nastave na razne načine, od nastave putem aplikacije zoom, viber, Messenger i Watsapp aplikacije do snimanjem nastavnih jedinica i distribuirajići ih u grupe djece i roditelja itd. Putem nekih aplikacija muallimi imaju mogućnost da međusobno komuniciraju, vide se, što predstavlja veliki interesant kod djece. Na isti način djeca pohađaju i školsku nastavu, tako da nema problema sa ovim vidom nastave, jer već su savladali sve poteškoće i naučili kako da koriste pomenute platforme, što nam je u velikoj mjeri olakšalo izvođenje nastave – istakao je mr.sc Damir-ef. Babajić, koordinator NV džemata Hidaje.

On je još istakao da je osnovna misija imama i muallima zasigurno mektepska nastava, te da je izuzetno važno održavati kontinuitet nastave i usvajanje gradiva, kao i motivacijski djelovati na djecu i roditelje u ovim, za nas, izuzetno teškim vremenima, a to uspijevamo približavajući im razne  sadržaje.

Moram istaći i podatak da je od ukupno upisane djece, njih 278, veliki broj pristupio online nastavi, na razne načine, te da su sa oduševljenjem prihvatili i roditelji i djeca ovaj način rada-ističe Babajić.

Molim Gospodara da nam olakša stanje u ovom trenutku, ovom iskušenju, podari nam snage kako bismo iz nje izašli još jači, te nadamo se da će uz Njegovu pomoć sve ovo brzo završiti i da ćemo se brzo vratiti InšaAllah svojim obavezama, ustaljenom praksom. Amin!

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar