Epidemija Koronavirus: Preporuke džematima, članovima i pripadnicima

U svim pokrajinama  SR Njemačke u međuvremenu su potvrđeni slučajevi infekcije sa novim koronavirusom „SARS-CoV-2“, a koji prouzrokuje bolest pluća i dišnih organa „COVID-19“. Rasprostranjenost ovog virusa u Njemačkoj okvalifikovana je kao stanje epidemije.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj apeluje na sve članove i pripadnike da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaštitili od ove bolesti i dali doprinos za suzbijanje/usporavanje širenja epidemije u Njemačkoj, što je u odgovornosti svakog pojedinca i ustanove.

Zvanične informacije – Preporučujemo džematima i pojedincima da prate instrukcije i upute saveznih i pokrajinskih ministarstava zdravstva (Gesundheitsministerium), lokalnog zdravstvenog zavoda (Gesundheitsamt), te Instituta Robert-Koch vezano za epidemiju „Koronavirus“ i o tome informišu članove i pripadnike Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Skupovi – Savjetujemo – iz preventivnih i zdravstvenih razloga – otkazivanje do daljnjeg svih većih skupova (>100 učesnika) u džematskim i drugim zatvorenim prostorijama koji nisu molitvenog karaktera kao i planirane izlete i putovanja.

Upute nadležnih – U slučaju da lokalni zdravstveni zavod (Gesundheitsamt) donese odluku o zabrani okupljanja ljudi i zatvaranju školskih i/ili drugih javnih ustanova na području svoje nadležnosti, potrebno je odmah obustaviti sve aktivnosti u džematskim prostorijama, što obuhvata i zajedničke molitvene obrede (namaze), mektebsku nastavu, predavanja i sl. 

Rizične skupine – Pozivamo hronične bolesnike, osobe sa slabijim imunitetom kao i starije osobe (+ 60), kao i osobe koje su se u proteklom periodu nalazile u rizičnim područjima (www.rki.de) i/ili imali kontakt sa dokazano zaraženim osobama da do daljnjeg ne posjećuju džematske prostorije i veća okupljanja ljudi, obustave putovanja i sl. Podsjećamo kategorije iz navedenih rizičnih skupina da im je prema islamskim propisima dozvoljeno, iz preventivnih i zdravstvenih razloga, obaviti podne-namaz u kući umjesto džume u džamiji.

Osobe sa simptomima prehlade i/ili gripe (povišena temperatura, kašalj i sl.), svejedno da li se radi o odraslima ili djeci, pozivamo da ne pristupaju džematskim prostorijama i okupljanjima ljudi, već da ostanu u svojim kućama i kontaktiraju po potrebi nadležne ustanove.

Higijena – Apelujemo na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava i zavoda. Savjetujemo da se pojačano vodi računa o higijeni u javnom i džematskom prostoru, te da džematski odbori osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća, kako prostorija tako i posjetitelja.

Posebno je potrebno voditi računa:

  • redovno i temeljito pranje ruku sapunom
  • uzimanje abdesta kod kuće po mogućnosti
  • potpuno obustavljanje rukovanja, grljenja i sl.
  • izbjegavanje dodirivanja lica
  • držanje odstojanja prema drugim osobama
  • kašljanje/kihanje u povijeni lakat
  • redovno i temeljito zračenje/provjetravanje džematskih prostorija
  • redovno i temeljito čišćenje džematskih prostorija,

posebno abdesthane i sanitarnih uređaja

Važni brojevi telefona

116 117                   Ärztlicher Bereitschaftsdienst

115                         Einheitliche Behördennummer

0800 011 77 22        Unabhängige Patientenberatung Deutschland

030 346 465 100       Bürgertelefon Bundesgesundheitsministerium

 

Daljnje informacije

  • RKI – Robert-Koch-Institut / rki.de
  • Örtliches Gesundheitsamt

PREPORUKE KAO PDF ZA ŠTAMPANJE

Nema komentara.

Upišite komentar