U Wittenu održana pripremna tribina Mreže mladih za Marš mira u Dortmundu

U petak 28. Juna u prostorijama BKC-a Witten u organizaciji mreže mladih MIZ Düsseldorf održana je pripremna tribina za predstojeći Marš mira koji će se održati 07. Jula u Dortmundu u znak sjećanja na izvršeni Genocid nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih gradova. Ovoj tribini je prisustvovao veći broj omladinaca i omladinki mreže mladih iz desetak džemata našeg medžlisa Düsseldorf. 

Prvo su članovi organizacionog odbora za predstojeći marš mira u Dortmundu (Armin Sućeska, Amir Aletić i Mehmed Valjevac), upoznali prisutne o terminu održavanja ove manifestacije, prikazali plan nove trase kojom će se sve ovo odvijati, zatim zamolili omladinu da podrže ovaj projekat i da se aktivno uključe u redarstvo i ispomoć organizatoru. 

Poslije ovoga održan je čas historije (predavanje), na kojem je Ruvejd ef. Jahić  kao vremenski svjedok svih ovih zbivanja govorio  o zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini prilikom agresije na našu zemlju. Ruvejd ef. je prvo govorio o uvodu u agresiju, zatim o deset genocida kroz koji su bošnjaci kao narod prošli, te o logorima i stradanju našeg narod kroz logore. Pošto je i sam prošao kroz logore Čelopek i Batković, Ruvejd ef. je govorio o svim doživljenim stahotama kroz logore kroz koje je prošao, kao i patnjama i stradanju ljudi koji su zajedno sa njim bili. Skrenuo je pažnju omladini da bi se trebali malo više pozabaviti ovim temama i da nikada nesmiju zaboraviti zlo kroz koje su njihovi roditelji prošli. Iako su rođeni u ratu ili poslije rata, omladina je predavanje pratila i sami nevjerujući da se sve ovo moglo desiti nama kao narodu. Bilo je dosta emocija, ali i jedna konstatacija da se ova predavanje među njima trebaju češće dešavati.

Ova tribina je rezultat sastanka koordinatora mreže mladih MIZ Düsseldorf na kojem je formirana radna grupa za organizaciju ovog druženja. Organizatori ove tribine su bili Ajla Dizdarević (mreža mladih Bonn), Ilhana Muraspahić (mreža mladih Köln), Dženan Đogić (mreža mladih Mülheim a. d. Ruhr) i Abdulgani Sinanović (mreža mladih Witten).

Nema komentara.

Upišite komentar