Održan sedmi mevlud za sestre u džematu Hidaje

 „Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!”  (el-Bekarah: 286.) 

Ciljano je ovim ajetom otvoren program ovogodišnjeg mevluda, održanog 09.12.2017. godine, koji se, slobodno smijemo reći, etabilirao kao redovni događaj džemata Hidaje.

Na samom početku programa prisutnima se obratila mualima džemata, Emina Hodžić, te ih sve dočekala selamima i toplim riječima dobrodošlice. Ona je napomenula da je za ovogodišnjeg gosta predavača planirana Prof. religijske pedagogije, te motivacijski govornik, Lejla Tutić. Njen dolazak je međutim spriječen vremenskim neprilikama, te je iz istog razloga odgođena i promocija njene knjige „Život sa svrhom”. Nadamo se da će promocija iste biti održana u bliskoj budućnosti.

Mualima je svoje obraćanje temeljila upravo na gore citiranom ajetu iz Kur’ana, pri čemu je istakla bitnost u činjenju dobrih dijela, ali i njihovom kontinuitetu, odnosno ustrajavanju na dobrim djelima, koje je veoma bitan segment kada je u riječ o jačanju vjere. Možda se i najbolji primjer kontinuiteta ogleda u obavljanju namaza, kao i postu mjeseca ramazana. Ustrajnost treba da je viši cilj svakog vjernika i vjernice i podrazumijeva postojanost u vjeri javno i tajno. To je vjerovanje koje se ukorijeni u srcu, a kasnije se manifestuje kroz dobra djela i lijepo ponašanje. Malo dobro djelo koje je trajno je vrijednije i bolje od velikog dobrog djela koje je kratkog daha!

Poslanika a.s., su upitali koje djelo je najdraže Allahu dž.š., pa je rekao: „Allahu je najdraže djelo koje je trajno pa makar bilo i malo!“ (Buhari) 

S tim u vezi mualima je istakla i svijetle primjere u našem džematu, a to su pohađači mektepske nastave, koja od njih takođe zahtjeva kontinuitet, ustrajnost kao i ulaganje truda. U vremenu kada se naša omladina susreće sa brojnim iskušenjima današnjice, mogli smo se više puta uvjeriti da je ta njihova postojanost urodila mnogobrojnim plodovima.

Nakon predavanja, uslijedilo je milozvučno učenje ilahija hora Hidaje, koje čine djevojke našeg džemata, a na koje je smo svi izuzetno ponosni. Prisutne je posebno emocionalno dirnula džematlijka i odnedavno hadžinica našeg džemata, Senada Pindro koja je prezentovala odlomak iz svog novog djela i time najavila promociju nove knjige. Želimo joj puno uspjeha.

Nakon mevludskog programa uslijedilo je neizostavno dijeljenje šerbeta i halve, a druženje sestara nastavljeno je uz ukusne poslastice, spremljene od strane naših vrijednih džematlijki, te u konačnici krunisano zajedničkim obavljanjem jacija namaza.

Moramo istaći da je ovaj uspješan programski sadržaj realizovan zahvaljujući zajedničkom djelovanju i učešću sestara našeg džemata. Svakoj ponaosob želimo se ovom prilikom neizmjerno zahvaliti na njihovom ogromnom i nesebičnom zalaganju i doprinosu. Takođe se zahvaljujemo predstavnicama minhenskih džemata koje su svojim odzivom obogatile naše druženje.

Molimo Gospodara, da nas vodi pravim putem, putem ustrajnih i nepokolebljivih vjernika i od onih kojima će blagodati svoje darovati! Amin!

Nema komentara.

Upišite komentar