Obavljena dženaza i ukop rahmetli Muhamedu Salimu Abdullahu

U srijedu 02.11.2016. godine u gradu Hammu obavljena dženaza i ukop rahmetli Muhamedu Salimu Abdullahu, porijeklom Bošnjaku, novinaru, publicisti i osnivaču Islamskog arhiva Njemačke u Soestu.

Pionir islama u Njemačkoj: rahmetli Muhamed Salim Abdullah (1931-2016), porijeklom Bošnjak, novinar, publicista i osnivač Islamskog arhiva Njemačke u Soestu

Pionir islama u Njemačkoj: rahmetli Muhamed Salim Abdullah (1931-2016), porijeklom Bošnjak, novinar, publicista i osnivač Islamskog arhiva Njemačke u Soestu

Muhamed Salim Abdullah rođen je 1931. god. u Bad Salzuflenu u pokrajini NRW. Sa očeve strane nosio je bosanske a sa majčine strane turske korijene. Kažu oni rijetki koji su imali priliku da ga u zadnje vrijeme sretnu, da je bio ponosan na bosanski pasoš i svoje bosansko porijeklo, iako je od rođenja nosio njemačko državljanstvo. Svakako da je govorio bosanski jezik iako je rođen u Njemačkoj, te je uglavnom pisao i objavljivao na njemačkom jeziku. S obzirom da je većinu svog života proveo upravo spajajući ljude različitih vjera, nacija, kultura i navika koristeći jezik zemlje u kojoj je rođen, većina medija koji su prenijeli vijest o njegovoj smrti označila je Salima kao “pionira međureligijskog dijaloga” posebno između pripadnika Ehli Kitaba (jevreji, kršćani, muslimani).

Grad Soest u kojem je živio i na Ahiret preselio rahmetli Salim manji je gradić u blizini Hamma ali će ostati upamćen kao mjesto najvrednijeg islamskog arhiva u Njemačkoj u kojem je ostalo pohranjeno oko 600.000 dokumenata, tako da  su rahmetli Salim i njegovo životno djelo nezaobilazni kada je u pitanju povijest muslimana u Njemačkoj.

Salim je govorio da nije nešto veliko uradio u životu. Međutim ako bismo tretirali samo ova dva segmenta u njegovom radu Salim zasigurno zaslužuje pažnju cijele muslimanske zajednice u Njemačkoj i ne samo muslimanske nego šire društvene zajednice, jer je Salim sav svoj život posvetio upravo zbližavanju ljudi a ne njihovom udaljavanju i konfrontiranju.

Dženazi koja je obavljena u dvorištu džamije Milli Görus u Hammu nakon čega je ukopan u obljižnje mezarluke nedaleko od mezara njegove supruge rahmetli Amine, pored turskih imama i džematlija prisustvovali su imami bošnjačkih džemata Hamm, Ibrahim ef Bašić i Nedžad ef. Nuhić a ispred IZBNJ prisutan je bio Glavni imam pokrajine Düsseldorf, Mehmed ef. Jakubović,  inače imam u džematu Aachen.

Molimo Allaha dž.š. da rahmetli Salima primi u okrilje svoje milosti a njegovoj familiji da Allah dž.š. podari sabur i mudrost.

M.J.

Detalj sa dženaze rahmetli Muhammedu Salimu Abdullahu, Hamm, 02.11.2016. god.

Detalj sa dženaze rahmetli Muhammedu Salimu Abdullahu, Hamm, 02.11.2016. god.

Nema komentara.

Upišite komentar