Ramazanska hutba (piše: Enver ef. Pašalić)

Enver ef. Pašalić, prof., glavni imam medžlisa IZ Stuttgart

Enver ef. Pašalić, prof., glavni imam medžlisa IZ Stuttgart

Hvala Stvoritelju Allahu dz.s koji nam je podario nebrojene blagodati, a naročito zdravlje, da možemo i ove godine Ramazan postiti u miru, veselju i rahatluku, u zemlji mira, tolerancije, i medjusobnog uvažavanja različitosti u vjerskom i nacionalnom pogledu, a uputimo dovu Allahu dž.š. da tako bude, našoj braći i sestrama u rodnim krajevima, a naročito povratnicima u drugom entitetu gdje još nije 100% zagarantovana sigurnost života, imetka, i bez problema izvršavanja vjerskih dužnosti sa svojim imamima.

Hvala Rabbu Azze ve Džell koji je odabrao Muhammed alejhisselama da pozove ljude u monoteizam, a ostave politeizam, prihvate vjeru u Boga Jednoga, a ne mnoštvo božanstava, kako je do dolaska Muhammed a.s bila prisutna pojava na prostorima Arabije i šire.

“Ko ljepše govori od onoga ko poziva Allahu i čini dobra djela i kaže: Ja  sam Musliman” (Kur`an)

Za svako zanimanje treba posebno znanje, vladanje, i vještina u tom poslu. Poželjno je misliti, razgovarati i dogovarati se u svim poslovima, a ne po svome hiru.

Zapammtimo, sve od pojedinca postaje, ali  samo sa institucijom ostaje. U tom je najbolji primjer Muhammed a.s koji nam  je u amanet ostavio vrijednost namaza  obavljenog u dzematu za 25% il 27% kabulnijeg od namaza kojeg čovjek sam obavi.

“OSVIJETLITE VAŠE DOMOVE SA NAMAZOM I UČENJEM KUR´ANA.” Hadis

Uz Ramazan je počela objava Kur´ana, kao uputa i spas ljudima bez obzira na naciju, jezik, i mjesto gdje se rodjeno il gdje se privremeno živi do sudjenog časa i edzela. Zato i mi zivimo sa Kur´anom, učimo Kur´an, a naročito uz Ramazan posjećujmo džamije i prisustvujmo mukabelama, predavanjima i lijepom islamskom muhabbetu.

To svi izvršavajući bilo koji emanet nam povjeren pokazujemo, dokazujemo sebi i drugima kroz različite aktivnosti naročito tokom Ramazana, kada smo bliži jedni drugima. Ebu Bekr je kazao:
“Koja me nebesa pokriti mogu, koja me zemlja na sebi nositi može, ako kažem o Allahovoj knjizi riječ jednu bez znanja.”

Kur´an je neiscrpno more mudrosti, hikmeta, koje obasjava srca umnih, a hrani i razgaljuje duše pravovjernih, koji izgovaraju: “IJJAKE NA´BUDU VE IJJAKE NESTEIIN”

“SAMO TEBE OBOZAVAMO I SAMO OD TEBE POMOĆ TRAŽIMO” …

To su srca koja ne znaju mrziti bez obzira na nasilje i nepravdu koja  im se čini, Naučili su da Allah neće odbiti dovu, od roditelja za svoje djete, dovu postača i dovu musafira. Saznali su da se trojica poznaju u tri slučaja, blag čovjek u srdžbi, hrabar u borbi,  i prijatelj u nevolji. Da bi čovjek bio od koristi sebi i drugima, mora biti iskren, učen i hrabar.

Ako bude iskren neće izdati, ako bude učen neće se budalasto ponašati, a ako bude hrabar neće biti plašljiv i kukavica. Sve veze i prijateljstva propadaju prije ili kasnije, osim one veze koja je uspostavljena u ime ALLAHA. Dobrim ljudima znaju vrijednost samo dobri ljudi.

VRIJEDNOST POSTA ZNAJU SAMO POSTAČI JER POST JE PROPISAN VJERNICIMA, 

DA BI SE GRIJEHA KLONILI; DA BI BILI POBOŽNIJI; RADI RIDALLAH; ALLAHA DŽ.Š

Zato brate, sestro, kada hoćeš da iftaris na što pomisliš, na Allaha, na susret radosni s Njim. Na dunjaluku pomisli na one koji nemaju šta da iftare, ili sasvim malo za sofrom. Kad zapostis zamoli Allaha da ukabuli post, zahvali Allahu što dan ima života pred tobom, a kad iftaris zahvali mu što si prepostio zdrav kod svojih najmilijih, a ne u zatvoru, bolnici, gdje prebrojavaš dane ili gledaš u one kapljice infuzije ili transfuzije koje te održavaju u životu. Uz Ramazan očistimo imetak kroz zekjat, dajmo sadekatul fitr u BEJTUL MAL, gdje je  ULUL EMR odredio, za vjerske ustanove koje su garancija opstanka šehadeta i merhameta. Uplacujući na blokove Rijaseta, putem Mesihata i naših džemata olakšaćemo školovanje učenicima, studentima i život onima koji su slabijeg materijalnog stanja.

Molim Allaha dž.š da nas ojača na Pravom putu, ujedini srca mu´minska, a odbaci negativnosti od nas, zavidnost, mržnju, oholost,

MUHAMMED ALEJHISSELAM JE REKAO: “DOVA POSTAČA SE PRIMA”

Enver ef. Pašalić, prof., glavni imam medžlisa IZ Stuttgart

Nema komentara.

Upišite komentar