Prve hatme u historiji džemata Regensburg

U džematu Regensburg koji pripada medžlisu  Minhen,  25.10.2015. održane su prve hatme polaznika mekteba, od kada  postoji ovaj džemat, tačnije od 1995.god.

DSC00013

Hatma dovi  je pristupilo šest polaznika mekteba a njihova imena su:

Bošnjakovic Nedim
Ohran Elma
Telbiz Selmir
Telbiz Smail
Kadirić Kenan
Halilovic Nedim

Učenjem određenih  Kur´anskih sura, jedanaest polaznika prve grupe mekteba, dodatno  su uljepšali program. U uvodnom djelu programa Haris ef. Brzika imam džemata Regensburg pozvao je Bošnjake Regensburga da se aktivnije uključe u rad džemata, kazavši  tom prilikom da je put džemata najbolji put a mekteb  je mjesto gdje naša djeca uče o  islamu i islamskim vrijednostima.

Hamid ef.Pintol imam u komšijskom  džematu  Nirnberg, u svome  govoru ukazao je  na važnost džemata i džematskog druženja, pohvalivši  razlog  njegove posjete, učače Kur´ana i njihove roditelje koji su bili ustrajni u dovođenju djece u mekteb. Nakon njegovog obraćanja  djeca su  izvela program koji se svodio na učenje Kur'ana gledajući i učenja kratkih sura  napamet. Hor Ajnur  sa svojim vođom  Almirom Dizdarevićem iz dzemata Nirnberg uženjem prelijepih ilahija uljepsali su našu svečanost. Na kraju je glavni imam medžlisa Minhen,  Izet ef Bibic svojim nadahnutim predavanjem jos jednom ukazao na veliku odgovrnost koju roditelji imaju prema djeci i sve nas dodatno zadužio da nastavimo na ovom putu kako bi odgajali generacije u islamu. Nakon dove uslijedilo je darivanje poklona svršenicima hatmi i muhabet uz jelo i piće koje su pripremili roditelji polaznika. Uz dovu Uzvišenom Allahu da nam da snage da nastavimo na ovom putu i da džemat Regensburg ojača uz podršku Bošnjaka Regensburga.

Haris ef. Brzika

DSC00017

12202255_10206954262767840_1392275654_n

Nema komentara.

Upišite komentar