Delegacija Mešihata u posjeti džematu Witten

Wiesbaden, 27.10.2013. god. –  U subotu, 26.10.2013.g. delegacija Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj predvođena Muftijom Pašom ef. Fetićem, posjetila je džemat Witten. U sastavu ove delegacije, pored Muftije bili su još i član Mešihata IZBNJ, Ševket Zukić kao i sekretar Zenahir Mraković. Cilj posjete bio je obići gradilište na kojem  vrijedne džematlije ovog džemata iz temelja grade novi islamski kulturni centar Bošnjaka u ovom gradu i na licu mjesta vidjeti kako teku radovi na ovom projektu.

IMAG0704

Džemat Witten nalazi se u Njemačkoj pokrajini Nord-Rhein-Westfalen i okuplja oko 180 porodica iz Makedonije, Kosova, Sandžaka i Bosne. Dosadašnje prostorije vremenom su postale neadekvatne za sve potrebe i aktivnosti ovog džemata, što je bio razlog da se počne razmišljati o drugim rješenjima. Činjenica da su u ovom gradu našli svoj novi dom, a to znači da upravo ovdje trebaju graditi svoju budućnost i boriti se da na ovim prostorima sebi i svojoj djeci obezbijede sve što im je kao muslimanima Bošnjacima potrebno, navela je ove vrijedne džematlije da počnu razmišljati o izgradnji novih prostorija koje bi zadovoljavale sve potrebe Bošnjaka u Wittenu. Tako unazad nekoliko mjeseci na mjestu gdje je nekad bio stari džematski objekat, iz temelja niče jedan novi, respektabilan islamski kulturni centar.

Delegaciju su, sa mnogobrojnim džematlijama u radnim odijelima, dočekali imam Ruvejd ef. Jahić, predsjednik džemata Edhem Kadrić, Armin Sućeska i građevinski inžinjer Refik Halilović koji se brine o tome da radovi idu po zacrtanom planu. Oni su članove Mešihata upoznali sa planovima na izgradnji ovog centra i njihovoj dosadašnjoj realizaciji. Muftija je čestitao rukovodstvu i džematlijama džemata Witten na ovom poduhvatu, ističući kako je ovo jedan od tri  projekta na prostoru Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj gdje Bošnjaci grade džamije iz temelja te obećao pomoć Mešihata IZBNJ.

Z.M.

Nema komentara.

Upišite komentar