Vodiči za hadž Mešihata IZBNJ: Sve u cilju poboljšanja organizacije hadža

Aktivnosti oko organizacije hadža 2012. ovih dana ulaze u svoju završnu fazu. To je bio povod da razgovaramo sa našim ovogodišnjim vodičima, Bahrudin ef. Omeragićem, glavnim vodičem za program hadža u saradnji sa agencijom Balčok i Izet ef. Bibićem glavnim vodičem za program agencije Soultreat.

Za naše hadžije je od izuzetne važnosti  ko će ih voditi prilikom obavljanja hadža. Pa, evo, za početak, možda je najbolje da se vi sami  predstavite  ovogodišnjim  hadžijama ali i drugim čitaocima našeg portala.

BAHRUDIN EF.: Rođen sam 03.02.1972. u Sarajevu. Pohađao mekteb pred rahmetli  Fadil ef. Fazlićem  te  1990. završavam GH Medresu. 1992. godine upisujem FIN  a 2003. diplomirao zbog rata u BiH. Trenutno  sam  u fazi pisanja magistarske teze na FIN-u. Od 1998. do 2005. sam vršio imamsku dužnost u džematu Osnabruck, a od 2006. do danas  sa ponosom i zadovoljstvom radim sa vrijednim  i čestitim  Bošnjacima u džematu Augsburg.

IZET EF.: Ja sam porijeklom iz Rožaja, nakon završetka srednje medrese “Gazi Isa beg”  u Novom Pazaru završavam  islamski fakultet “Al-Azhar” u Kairu (Egipat). Već šesta godina radim kao imam i hatib u džematu “Fedžr” u Minhenu.

Za razliku od ranijih godina Mešihat IZBNJ je ove godine potpisao protokol o saradnji sa dvije turističke agencije, tako da naše hadžije ovaj put mogu birati. Kako vi gledate na organizaciju hadždža s dvije različite agencije?

BAHRUDIN EF.:  Obzirom da sam vodič sa agencijom Balčok moram izraziti zadovoljstvo onim što su do sada pokazali. Organizacijske  pohvale na njihov račun stižu iz godine u godinu tako da mi je zadovoljstvo sa njima raditi. Nadam se da će ove godine biti još bolje nego ranije. Također, dugogodišnje iskustvo agencije  Soultrate, te umijeće moga nadaleko čuvenog  i mudrog  kolege  Bibić Izet ef. obećavaju ako Bog da uspješan hadždž.  Za pohvaliti je  i jako mudar potez rukovodstva Mešihata da se hadždž organizira sa dvije agencije, jer nam daje mogućnost  birati u budućnosti  bolju agenciju, a s druge strane jasna poruka  agencijama da se potrude i oni da unaprijede uslove putovanja . I na koncu da nisu jedini organizatori…

IZET EF.: Mešihat IZBNj je ove godine na sve moguće načine pokušavao iznaći način i rešenje kako unaprijediti organizaciju Hadždža, jer aljkavost, neozbiljnost i nestručnost pojedinih organizacija koje su vodile naše hadžije na Hadždž, dovodile su naše hadžije a i cijelu Islamsku zajednicu u jedan veoma nezavidan položaj. Mislim da se ovakvim načinom organiziranja dala šansa starim agencijama da se poprave a novim i ozbiljnim agencijama da se pokažu. Sve u cilju pospješenja organizacije Hadždža.

Naše naredno pitanje se odnosi na vaše dosadašnje aktivnosti. Dakle, da li ste i koliko vi kao vodiči aktivno uključeni u pripreme i dokle se stiglo sa organizacijom hadždža?

BAHRUDIN EF.:  Obzirom da ove godine imamo  hadždžskog kordinatora Dudo Edina  veći dio posla je on preuzeo na sebe , ali kako mi je prenio za sada ide sve po planu.

IZET  EF.: S obzirom da se moj broj telefona nalazi na obavještenjima za Hadždž, u stalnom sam i mogu reći svakodnevnom kontaktu sa našim budućim hadžijama. Ono što se da primjetiti jeste veliko uzbudjenje naših hadžija, koji iz straha da nešto ne pogriješe na prijavnim formularima i tako ostanu bez Hadždža, više puta provjeravaju odredjene stvari. Ovaj telefonski kontakt, veoma je bitan za ovu prvu papirološku i psihičku pripremnu fazu a i da se vodiči već upoznaju sa svojim budućm hadžijama. Sa organizacijom hadždža  do sada elhamdulilah ide sve po već odredjenom planu.

Hoće li biti organizirani seminari o hadždžu, kako bi se hadžije još prije odlaska upoznali sa najvažnijim detaljima vezanim za propise i organizaciju hadždža? I kada je to u planu?

BAHRUDIN EF.: Naravno, u planu su dva seminara  za sjever i jug Njemačke  otprilike nekih 10-15 dana prije polaska na hadždž. Mislim da bi se i mi kao vodiči a i Mešihat trebali više angažirati na promociji ovoga seminara. Upravo od seminara ovisi koliko će budući hadžija biti spreman kako u duhovnom tako i u fizičkom smislu. Činjenica da je bilo slučajeva  kad hadžije krenu na hadždž a nisu upoznati sa elementarnim stvarima hadždža.

IZET EF.:  Naravno, seminari se inšallah moraju obavezno organiziranat,  trenutno se čeka zatvaranje prijavnih spiskova i nakon toga će se po regijama ili spajanjem više regija na jednom mjestu organizirati i seminari. Nakon usaglašavanja plana seminara sa šejh Bahrudin ef. Omeragićem, buduće hadžije će biti obavješteni o terminima seminara.

Prijave za ovogodišnji odlazak na hadždž ulaze u svoju završnu fazu. Do sada imamo ukupno blizu 70 prijavljenih kandidata. Ipak, možda bi bilo interesantno za one koji još razmišljaju, da nam kažete  koji je krajnji rok za prijavu?

BAHRUDIN EF.:  Mislim da je ove godine veliki problem upravo termin prijave i predaje dokumenata. Naprimjer, u Bayernu i BW počinju  godišnji odmori baš u vrijeme kad se potražuju dokumenti.  Mislim da je to jedan od razloga zašto nema i više hadžija, iako je po meni i dosada odziv veoma dobar.  Bilo bi dobro da agencije barem kad je predaja pasoša u pitanju , prolongiraju rok. Ili barem da se omoguči  slanje  kopija  pasoša kako je bilo prije nekoliko godina.  Jer i sami vodiči su u ovome terminu već pisali svoje odmore. Ovo je problem koji treba hitno riješiti za ovu godinu ali  i za naredne godine jer će problem ponovo javiti  samo u drugim regijama. Nije u redu zbog toga nekome uskratiti odlazak na hadždž.

Jedno od najvažnijih pitanja za naše hadžije je svakako pitanje smještaja u Mekki i Medini. Možete li nam reći kakvi su smještajni kapaciteti i šta u tom pogledu očekuje naše hadžije? Posebno kada je u pitanju Mekka, gdje se svakodnevno vrši rekonstrukcija Harema, usljed čega su porušeni mnogi hoteli.

BAHRUDIN EF.: Zasigurno najveći problem  hadždžske organizacije je smještaj. Buduće hadžije imaju predstavu skupih i luksuznih  hotela na koje su navikli u BRD. Međutim, treba imati na umu da je nemoguće za toliki broj hadžija organizirati takav smještaj. Hadžsko putovanje nije putovanje odmora i luksuza, nego putovanje radi izvršenja Božijega farza na kojem se sreću razna iskušenja i teškoće. Čekanja su često puta višesatna, tiskanje kojega i sam Quran spominje je dio toga putovanja i budući hadžija se mora pripremiti na to. Previše komocije ne treba očekivati nijedan hadždžija.

IZET EF.:  Zasigurno jedan od najvećih problema sa kojima se hadžije susreću jeste smeštaj u Meki nakon obreda Hadždža. Pazite, kad imate na jednom mjestu nekoliko miliona ljudi onda udaljenost smeštaja i od 100m od Harema predstavlja veliki broblem. Ove godine Elhamdulillah, imamo ponudu smeštaja nakon obreda Hadždža u samome haremu, tačnije pod shat kulom. Naše hadžije će u ovom smještaju biti video i audio povezani sa samim haremom itd. Lično smatram da će ovakav smeštaj puno pomoći našim hadžijama da nemoraju stajati u predugim redovima za obnovu abdesta, onda tavaf mogu raditi kad je najmanja gužva, mogućnost gubljenja je minimalna ili je uopšte nema itd itd. Naš poseban ulaz u hotelskim pansionima nas lišava čekanja u redovima za lift. Mislim da se nakon teških fizičkih obreda naše hadžije mogu lijepo odmoriti i posvetiti ibadetu u većoj mjeri.

Od ove godine imamo i posebnog hadždž-koordinatora. On će biti zadužen za sva tehnička pitanja organizacije hadždža. Kako vi na to gledate?

BAHRUDIN EF.: Evo odmah važan zadatak našem koordinatoru je problem  predaje dokumenata. Po meni   taj termin se mora i to hitno prolongirati. On se tu jednostavno mora dokazati i veoma brzo reagirati kako  bi omogućili  još nekome da ode na hadždž. Potom  ponovo  pozvati hadžske kandidate  po džematima  i ako Bog da organizacija će biti potpuna i uspješna, a koordinator će dokazati opravdanost   njegovog imenovanja.

IZET EF.:  Ubijeđen sam da će hadždž-koordinator ove godine pomoći boljoj tehničkoj organizaciji Hadždža agenciji Balčok koja je tražila i lično ove godine anganžirala jednu takvu osobu iz reda neimama (civila).Isto tako vjerujem da naši vodiči i pomoćni vodiči imaju dovoljno znjanja, rutine, stručnosti i organizacione sposobnosti tako da naše buduće hadžije mogu biti u potpunosti mirni sa strane ljudskog faktora organizacije.

Bahrudin ef. i Izet ef., hvala vam na ovom razgovoru.

Razgovarao: Zenahir Mraković

Nema komentara.

Upišite komentar