Održan godišnji mevlud u džematu Duisburg

U nedjelju 13.09.2015 g. održan je dvadeset i osmi po redu tradicionalni godišnji mevlud u džematu Duisburg uz prisustvo velikog broja džematlija i gostiju iz susjednih džemata. Prije podne namaza počeli su se sakupljati džematlije i gosti pred džamijom, družeći se i upoznavajući. Džematlije i džematlijke su donosile razna jela i kolače i pripremale za sve posjetitelje današnjeg mevluda koji je imao posebnu draž i radost svih prisutnih.

DSC01929

Poslije klanjanja podne namaza program je otvorio sa ašeretom Hfz. Sabahudin Skejić, imam iz Mülheima/R a nakon toga je prisutne poselamio domaćin i imam džemata Ramiz ef Memiš i ukazao na vrijednost okupljanja muslimana u džamiji u raznim prilikama pa i u ovakvim prilikama kada se muslimani okupe da prouče mevludi šerif i odaju počast našem poslaniku Muhammedu alejhiselamu. Nastavljeno je učenje mevluda od prisutnih imama; Muhamed ef, Džemal ef. Hasandića, Omer ef. Sarajlića, Rasim ef. Žige, Duran ef. Pintola, Emir ef. Rahića, Haris ef. Kalača, Husejn ef. Granova, Ejub ef. Hamidovića, i ilahija od ženskog hora džemata.

Posebna draž mevluda je bilo lijepo kazivanje muftije Paše ef Fetića. Muftija je podsjetio prisutne na tradicionalnu važnost naših džamija i na njihovo održavanje, na trenutnu tragediju sa izbjeglicama iz Sirije i drugih zemalja koji traže sigurnost za sebe i svoje porodice i pozvao na pomaganje onih kojima je potrebna pomoć. Poslije je ukazao na važnost i vrijednost prvih deset dana Zul hidžeta, Hadža i akcije Kurbana, kao i navažnost mektebske nastave koja je već počela.

Na kraju programa ašere je proučio Nedžad ef Bečić a dovu Nedžad ef Nuhić. Poslije dove priređen je bogat ručak za sve prisutne koje su priredili džematlije sa osam kurbana koji su za to zaklani raznim povodima, za hajr i dobro porodice, za useljenje u kuću, za uspjeh u školovanju ili na poslu, za rođenje djeteta i slično. Na licima posjetitelja se vidjelo zadovoljstvo što su bili prisutni danas u ovome džematu. Molimo Allaha da ukabuli trud i hizmet svih onih koji su pomogli i ugostili prisutne i da se u njih i drugi ugledaju.


DSC01939

DSC01946

DSC01954

DSC01960

Nema komentara.

Upišite komentar