Proučena ikrar dova za hadžije džemata Ulm

U subotu (12.09.2015.) nakon podne namaza u našem džematu I.K.C. Ulm, proučena je ikrar dova za šest ovogodišnjih putnika na hadž, a to su: hadžija Bajro Lukavačkić (ide kao bedel za rahmetli oca) sa hanumom Hedija Lukavačkić, Ismet Jahić, bračni par Musa Rama i Sevda Rama i Vezira Koca. Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Put na hadž je najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo. To je put ka mjestu i vremenu koje nas imanski osnažuje, fizički okrepljuje, duhovno uzdiže i u konačnici čisti nas od grijeha kao da smo od majke rođeni. Ikrar dova je često najemocionalniji događaj u svakom džematu. Tako i ovom prilikom, suze kod mnogih prisutnih se nisu mogle sakriti. Ono što je jako bitno jeste da nas emocije još više međusobno vežu, omekšaju naša srca i tako brišu eventualne barijere između nas.  Zbog toga emocije (suze) radi Allaha su nešto što ne trebamo kontrolisati, nego se njima prepustiti i u njima uživati.

IMG_4423

Na početku programa, imam našeg džemata hfz. Samir ef. Haskić prenio je iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. Nakon uvoda lijepom ilahijom nas je počastila sestra Emina Murtezani. U svom predavanju hfz. Samir ef. Haskić je istakao vrijednost i značaj hadža, blagodati koje nam nudi, stavljajući akcenat na simboliku i mudrost hadžskih obreda. Potom su nas članovi džematskog hora osvježili ilahijom. Najemotivniji dio svečanosti je bio kada su buduće hadžije pojedinačno se predstavili džematu, tražili halal i u par rečenica opisali svoje osjećaje. Prilikom njihovog predstavljanja, prigodne hedije u ime našeg džemata, uručio im je predsjednik hadžija Samir Abdulahović. Po drugi put su nas članovi džematskog hora počastili izvedbom ilahije, a nakon toga ašere i ikrar dovu je proučio naš imam. Potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž. Završni dio ove lijepe svečanosti bio je ručak u sportskoj sali i restoranu našeg džemata.

Molimo  Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, da im ukabuli njihov hadž. Molimo Ga da i sljedećih godina bude putnika na hadž, i tako u kontinuitetu nastavimo sa lijepom tradicijom ikrar dove u našem džematu.

IMG_4438

IMG_4441

IMG_4472

IMG_4489

IMG_4445

IMG_4515

Nema komentara.

Upišite komentar