Završeni grubi radovi na izgradnji nove džamije u Oberhausenu

U srijedu, 09. 09. 2015. god. službenici uprave za urbanizam i izgradnju grada Oberhausena (Bauamt) su na licu mjesta izvršili kontrolu i primili grube radove (Rohbau) na izgradnji nove džamije. Ovoj kontroli su prisustvovali arhitekte, projektanti džamije, nadzorni inžinjer, te imam i predsjednik džematskog odbora. Kontrola je zaključila da su radovi završeni u skladu sa zakonskim propisima i bez bilo kakvih nedostataka.

Nova džamija u Oberhausenu

Nova džamija u Oberhausenu

Džemat Oberhausen je zemljište za gradnju sa objektima na njemu (kuća i proizvodna hala) kupio u mjesecu decembru 2011. god. Priprema i izrada potrebne dokumentacije, te dobijanje građevinske dozvole je trajalo do maja 2014. god. Bio je to prilično zahtjevan i mukotrpan posao, koji je uz Allahovu pomoć uspješno završen. U tom periodu su također vođeni građevinski radovi na renoviranju prizemlja kuće za potrebe džamije (150 qm). U ovaj novi objekat se džemat preselio 01. 06. 2014. god., i u njemu se privremeno odvijaju sve džematske aktivnosti.

Radovi na izgradnji nove džamije su započeli početkom mjeseca marta ove godine. Prvo su izvođeni radovi na pojačavanju postojećih fundamenata, pošto se džamija gradi na temeljima proizvodne hale, koja je prethodno porušena. Nakon tih radova nastavljeni su radovi na zidanju džamije. Dimenzije nove džamije su 17 m x 16 m i sastoji se od prizemlja i sprata. U mesdžidu je izgrađenja jedna velika i tri male kupole. Ulazni trijem je, također urađen sa lukovima i tri kupole. Novoizgrađeni objekat će biti funkcionalno povezan sa prizemljem kuće u kojem se trenutno nalazi mesdžid, učionica i kancelarija. Ukupna površina korisnog prostora će iznositi 560 qm. U novom objektu su planirane sljedeće prostorije: mesdžid sa mahfilom, 2 učionice, multifunkcionalna sala, biblioteka, 2 abdesthane i restoran sa kuhinjom.

Svi građevinski radovi u ovoj prvoj fazi su izvođeni vlastitim snagama, tj. kao hizmet na Allahovom putu. Izvođači radova su bili džematlije koji posjeduju svoje građevinske firme, a u tome su ih radnim akcijama pomagale ostale džematlije. Svoj doprinos i učešće u radovima su dali i džematlije iz susjednih bosanskih džemata. Džemat je jedino finasirao nabavku građevinskog materijala. Na ovaj način je ostvarena velika finansijska ušteda. Kroz zajednički rad i akcije džematski saffovi su se još bolje popunili i uvezali u skupinu “onih koji rade i pozivaju dobru, a odvraćaju od grijeha i zla“.

Izgradnja džamije se finansira dobrovoljnim prilozima članova džemata Oberhausen. Ali valja naglasiti, da su u izgradnji ove džamije svoj veliki doprinos dali i muslimani Bošnjaci iz cijele Njemačke. Oni su se svojim dobrovoljnim prilozima u ovom i prošlom ramazanu solidarisali sa džematlijama džemata Oberhausen i tako doprinijeli da se džamija što prije sagradi i inša'Allah što prije stavi u funkciju i služi svojoj svrsi. Džematlije džemata Oberhausen su ovoj svojoj braći i sestrama u vjeri, a bilo ih je iz svih krajeva SR Njemačke, na toj podršci posebno zahvalne. Dovu Allahu čine za njih, da im On njihovu sadaku i dobročinstvo primi i za to ih višestruko nagradi.

Odmah po završetku grubih radova se nastavljaju dalji radovi. Trenutno su u toku radovi na izolaciji krova i razvođenju elektro instalacija. Završetak radova i stavljanje nove džamije u funkciju je, uz Allahovu pomoć, planirano za narednu godinu.

Oni koji, također žele pomoći dalje radove na unutrašnjem uređenju nove džamije u Oberhausenu mogu to učiniti uplatom svog dobrovoljnog priloga na sljedeći bankovni račun:

Empfänger: BIKG Oberhausen e.V.

IBAN: DE86365500000000241885

BIC: WELADED1OBH

Verwendungszweck: Spende für den Moscheebau

Amar Pintol

IMG_9011

IMG_9030

IMG_9031

IMG_9035

IMG_9039

IMG_9040

IMG_9042

IMG_9047

IMG_9048

IMG_9056

IMG_9058

IMG_9059

IMG_9066

IMG_9075

IMG_9079

Nema komentara.

Upišite komentar