Noć vakifa i vakifski iftar u Mainzu

U petak, 03. jula 2015. godine, a sedamnaeste noći mubarek mjeseca  Ramazana džemat Mainz je priredio poseban iftar za vakife džamije i to baš u prostorijama džamije koju ovi vakifi grade.

Sala budućeg restorana okićena, stolovi poredani, prekriveni bjelinom i na svakom stolu cvijeće, isčekivala je svoje vakife. Miris iftara se polahko uvlačio u betonske, još uvijek neomalterisane zidove koji čekaju svoje neimare.

U samo  prediftarsko vrijeme, mada je temperatura bila još blizu 40 stepeni,  poceli su pristizati na džamijski parking  prvi vakifi. Kako bi koji dolazio prvo je malko zastao, pogledao u pravcu kubeta sa kojeg su se vihorile  zastave,bosanska, njemačka, sandžačka, i divili se svome djelu,  zahvaljivali Allahu što ih je odabrao da baš oni budu njegovi vakifi. Stiže i Muftija IZBNJ, Pašo ef. Fetić.

Ševket ef. Zukić

Ševket ef. Zukić

U otvaranju prediftarskog  programa, Ševket ef. Zukić je između ostalog kazao:

“Dragi vakifi, dobro došli u svoju  džamiju,  džamiju koju gradite svojim imetkom, svojim trudom i svojim znojem zalijevate. Gradite džamiju tamo gdje je nikada nije bilo, gradite džamiju na mjestu o kojem su Sultan Sulejman i Gazi Husrev beg sanjali da je grade, zato ponosno kažem, dragi moji sultani i  gazije, esselamu alejkum.”

Nakon uvodnih riječi i selama za govornicu je izašao Halil ef. Makić, imam džemata. U svom kratkom  obraćanju vakifima je rekao:

“Braćo i sestre, mi kada smo zakazivali ovaj iftar, nismo ni znali da se podudara sa noći Bedra. Večeras je noć Bedra. Na Bedru je mala skupina odabranih, ali čvrstih i Bogu odanih pobijedila veliku skupinu. I mi smo mala skupina, ali odabranih, koje je Allah počastio da grade džamiju u Mainzu  i tok dosadašnje gradnje je pokazao da smo i dovoljno čvrsti i jaki da ovaj zadatak hairli privedemo kraju….”

Halil ef. Makić

Halil ef. Makić

Rifet Halilović predsjednik džemata, je miran i šutljiv insan. Gledajući sa strane pomalo i sjetno zabrinut. Rijetko  se upušta s nama u neke opuštenije razgovore,  djeluje ozbiljno, preozbiljno. Nije ni čudo, Rifet stoji na čelu džemata, koji  ovih dana prekriva bakrom prvo džamijsko a bošnjačko, kube u  gradu Mainzu,  državi Rheinland-Pfalzu, Saveznoj Republici Njemačkoj. Teret odgovornosti koju nosi vidljiv je na njegovom licu. U svom kratkom obraćanju  prisutnim džematlijama i vakifima, kratko je kazao:

“Braćo i sestre, kada smo počinjali ovaj projekat imali smo samo 60.000,00 eura na kontu. Mi smo donijeli odluku da gradimo, ne razmišljajuci puno, vodeći se onom narodnom:  “Ni jedna do sada nije ostala nezavrsena.” Ali Allah je poslao vas, i mnoge druge koje i neznamo, koji nikada nisu bili u našem džematu i mi večeras evo  u ovoj mubarek noći Bedra, iftarimo u restoranu ovog našeg prelijepog objekta. Hvala vam, na podršci koju nam pružate. Mi ćemo pokušati u dunjalučkim okvirima da svačiji doprinos istaknemo. Znate i sami da su dunjalučka  mjerila neprecizna, zato vas molimo i za halal, unaprijed, ali  mjerila Allahova, zbog čijeg zadovoljstva ovo i gradimo su  savršena i kod Njega  će svako od nas naći sve što je uradio”.

Rifet Halilović, predsjednik džemata Mainz

Rifet Halilović, predsjednik džemata Mainz

Najavljujići predsjednika gradjevinskog odbora, voditelj je rekao:

“Nusret Faković je predsjednik odbora za gradnju džamije. S njim se često prepiremo,  on u poslu lomi prvo sebe  pa sve oko sebe, al da ga nije, trebalo bi ga izmisliti.”

Nusko, kako ga i zovemo, nije mu ostao dužan, izašao je i kratko rekao u svom stilu: “Svako nek radi svoj dio posla, vi pričajte i pišite a ja ću da radim. Hvala svima koji su me do sada pratili, hvala svima koji su do sada prolili svoj znoj, ugradili svoj trud i svoj imteka, da uradimo i sagradimo ovo što večeras vidimo. Još puno posla ima, i pozivam vas da istim tempom nastavimo dalje, jer život je brži od nas, treba ovo završiti”.

Nakon  Akšam namaza koji je klanjan u novoj džamiji, za tu priliku posebno uređenoj,  vakifima je serviran iftar koji je pripremila naša vrijdna ekipa: Asim, Hari, Muki,Edo,Muhamed, Jasmin, Elvedin…

Poslije iftara  vakifima je prikazan promotivni film o gradnji džamije koji je uradila RTV Novi Pazar, inače generalni medijski sponzor ovog projekta. A onda je voditelj programa dao riječ vakifima, da i oni kažu  koju riječ u ovoj mubarek večeri.  Na sve prisutne je ostavilo poseban dojam  priča o vakifima Erzadu Mikiću i njegovoj kćerki Meliki, koji su inače iz Karlsruhea. Babo Erzad je uvakufio do sada 20.000,00 eura, a  kćerka Melika, koja je inače završila medicinski fakultet, dobila poso u Frankfurtu, i komplet svoju prvu platu, 3000,00 eura uplatila u vakufski fond za izgradnju džamije. Gest vrijedan i poštovanja i divljenja. Prva plata, prva Vakufnama.

U daljnjem toku vakifskog razgovora, učešće su uzeli vakifi Ahmet Pinjić, Esmina Kamberović, Binasa Hajrović i svi su ozarenog lica prvo zahvaili Allahu što im je dao priliku da upišu svoje ime u listu velikana, a potom odlučno najavili svoju ustrajnost do svečanog otvorenja.

Vakif Bekir ef. Šuško je maksus iz Sarajeva došao sa porodicom da u prvom vakifskom okupljanju bude prisutan. Bekir ef. je inače bio imam 10 godina u džematu Mainz i insan je kome se džematlije Mainza obraduju kada im dodje.

Moj Bekire, otišao si ti iz džemata Mainz, ali džemat Mainz nikada iz tebe. Nosićes ga u sebi do kraja zivota.

Nusret Faković, predsjednik građevinskog odbora i muftija Pašo ef. Fetić

Nusret Faković, predsjednik građevinskog odbora i muftija Pašo ef. Fetić

Pred samo  klanjanje teravije vakifima se obratio i muftija Pašo ef. Fetić. U svom obraćanju muftija je kazao:

“Radostan sam što sam večeras sa vama, i što sam ovo vidio i doživio. Vi ste odabrana skupina, koju ja u svakoj prilici ističem za primjer. Od samog početka ovo ste postavili kao projekat  Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, mada je naše učešće u ovom projektu, zbog objektivnih razloga, simobolično. Vi znate šta je institucija, i u vašem džematu mi imamo jaku podršku za uspostavljanje institucionalnog ponašanja i djelovanja svih naših džemata. Braćo i sestre, samo u jakoj, organiziranoj  Zajednici, koja će moći odgovoriti svim našim izazovima i pitanjima koja se u ovoj državi postavljaju pred nas, mi Bošnjaci imamo garant svoga opstanka.  Samo u jakoj Zajednici i džematima, koji  će imati ovakve uvjete kao što će imati vaš džemat, mi možemo sačuvati i jezik i kulturu i vjeru i živjeti život dostojan Knjige koju slijedimo.  Molim Allaha da primi ovo vaše djelo koje pravite i da vas pomogne da ga završite. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj i ja lično stojimo vam na raspolaganju svim svojim skromnim kapacitetima. Mi smo ovdje jedni drugima najpreči i prvenstveno smo odgovorni za nas ovdje, pa onda dokle stignemo, i u domovinu i u umetske sfere. Brinite se prvenstveno o sebi i svojoj djeci”.

unnamed (2)

unnamed (4)

Nakon muftijnog obraćanja, Ševket je predložio  jedan zaključak, kojeg su prisutni vakifi  jednoglasno prihvatili, a koji glasi: Mi vakifi ove Božije kuće, dok smo živi okupljaćemo se  svakog ramazana, po mogućnosti u noći Bedra, u džamiji koja ja naše djelo, naš Vakuf.

Ovim zaključkom je uspostavljenja  Noć vakifa u džematu Mainz, a dovom koju je proučio muftija Pašo ef.  Fetić završena je prva Noć vakifa u Mainzu.

Ševket Zukić

Nema komentara.

Upišite komentar