Sastanak Medžlisa München i zajednički iftar u džematu Fedžr

München, 26.06.2015. god. – U petak 19.06. 2015, poslije ikindije namaza održan je sastanak imama i predsjednika medžlisa Minchen, kojoj je prisustvovao i muftija Pašo ef. Fetić. Na sastanku su prezentirane planirane ramazanske aktivnosti u džematima i zajedničke aktivnosti na nivou medžlisa. Posebna pažnja se posvetila aktivnostima i druženju omladine tokom ramazana kroz zajedničke iftare, predavanja i sijela. Dogovorena je posjeta vaiza iz domovine i njihov raspored po džematima. Prezentirane su i pripreme za zajedniki bajram namaz u Minchenu za bošnjačke džemate. Usvojen je zaključak da se provede rasprava u džematima kako bi se uvela jedistvena članarina za sve džemate, kako pojedini džematlije nebi prelazili u druge džemate radi niže članarine. Takođe je dogovoreno da se ustanovi jedinstveno pravilo za one koji nisu bili članovi a traže da im se obave vjerske usluge.

20150619_213550

Zatim je uslijedilo obraćanje muftije, koji je govorio o važnosti ramazani-šerifa i aktivnostima koje trebamo provoditi unašim džeatima i na nivou IZBNJ. Muftija je naglasio važnost moralne obnove i izgradnje odgovornosti kod naših džematlija, kako bi svojim djelovanjem u porodici, komšiluku i džematu popravili opštu sliku o islamu i muslimanima.

IMG_1304

Na kraju sastanka, dosadašnji glavni imam Bahrudin ef. Omeragić, zatražio je da zbog privatnih razloga bude oslobođen dužnosti glavnog imama, te predložio imamima i predsjednicima da tu dužnost preuzme Izet ef. Bibić. Ovaj prijedlog je jednoglasno podržan od strane imama i predsjednika i zatraženo je od muftije da provede potrebnu proceduru. Mufija se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu Bahrudin ef. na uloženom trudu i radu na nivou medžlisa i mešihata IZBNJ, što su uradili i prisutni imami i predsjednici džemata. Nakon sastanka upriličen je zajednički iftar u lijepom ambijentu novih prostorija džemata Fedžr. Poslije teraih namaza džematlijam se obratio muftija vazu nasihatom o ramazanskim fadiletima i blagodatima.

IMG_1308

Izet ef. Bibić i muftja Pašo ef. Fetić

Nema komentara.

Upišite komentar