Delegacija džemata Hannover na iftaru Bundestag parlamentarke Kerstin Tack

Hannover, 23.06.2015.god. – Već treću godinu zaredom, SPD – parlamentarka iz Hannovera u Bundestagu – gospođa Kerstin Tack organizuje iftar za predstavnike muslimanskih zajednica u Hannoveru, na kojem se u pravilu nalaze i visoki zvančnici SPD-a Hannover i Donje Saksonije (u daljem tekstu NDS). Ove godine su njeni gosti iz političke scene bili predsjednik NDS-a Stephan Weil, te Doris Schröder – Köpf zadužena za intergraciju u NDS-u, kao i konzul Repubilike Turske Mehmet Günay. Od predstavnika islamskih zajednica su bili prestavnici prije svega dvaju krovnih organizacija muslimana u NDS-u, Schura NDS i DITIB NDS-a i Bremena, te ostalih muslimanksih zajednica, među kojima su bili predstavnici džemata Hannover. Delegeaciju džemata Hannover su činili imam Aldin ef. Kusur, predsjednik h. Miljhat Muslić, gost iz Sandžaka Hamza Škrijelj, te predstavnici omladinskog kruga ‘Hilal’ džemata Hannover: Amar Memić, Anel Mujanović, Mithat Hot i Edis Sadiković.

IMG-20150623-WA0007

Aldin ef. Kusur je na početku ovog skupa iskoristi priliku i u razgovoru sa političarima, kao i predstavnicima muslimanskih zajednica ukazao na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici i tom prilikom uručivao cvijet Srebrenice – kojeg su oni prilikom ovog skupa nosili.

Skup je otvorila pozdravnim riječima gospođa Tack izrazivši dobrodošlicu svim prisutnim, te istakla kako je radosna što već po treći puta zaredom organizuje ovaj iftar koji postaje svojevrsna tradicija. Potom se osvrnula na pojedina dešavanja u Njemačkoj izrazivši zadovoljstvo na odluku Ustavnog suda u pogledu pokrivanja i mahrame u školama, ali žaljenje zašto je moaralo uopće doći do toga, kao radost da je donesen zakon o dvojnim državljanstvima, ali i žaljenje što se on odnosi samo na jedan dio populacije… ukazujući da još uvijek postoji mogućnost napretka u ostvarivanju ravnopravnosti. Na kraju je svima poželjela blagoslovljen Ramazan.

Moramo istaći da je ova političarka i parlamentarka zaslužila sve pohvale, te joj se ovom prilikom zahvaljujemo na ugodnom iftaru, kao i na odnosu punom pažnje prema muslimanima NDS-a.

Potom je riječ dobio predsjednik NDS Stephan Weil, koji je istakao da se nada skorom potpisivanju državnog ugovora s muslimanima NDS-a, te da je danas zajedno s evangelističkom crkovom obilježio šezdeset godina od potpisivanja državnog ugovora, te da se nada da će i muslimani biti u prilici obilježavati svoje jubilje na ovakav način. Pod posebnom impresijom je Predsjednika ostavio događaj iz januara 2015. godine kada je HAGIDA organizirala skup na čijoj je strani bilo svega dvije stotine pristalica, a da je nasuprot njima organiziran skup, čiji su pokretači bile crkve i muslimanske zajednice zajedno sa političkom scenom, bilo preko dvadest hiljada koji su dali podršku multikulturalnosti i multireligioznosti njemačkog društva. Također je istakao da je napravljeno mnogo pomaka u integraciji kada se uzme u obzir posljednjih dvadeset godina. Zatim se prisutnima obratila Doris Schröder – Köpf šef ureda za integraciju NDS-a. Ona se prisjetila svoga iskustva prvog iftara, koji su u međuvremenu postali sastavni dio njenog života i na mnogima uzima učešće.

Avni Altiner, predsjednik Šure NDS, se potom obratio prisutnima naglasivši i da muslimani uskoro očekuju potpisivanje državnog ugovora između NDS-a i dvaju krovnih organizacija koje djeluju u NDS-u. Osvrnuo se na situaciju u pogledu izbjeglica, pogotovo onih koji dolaze u NDS, i izrazio nadu da će pomoć u što skorijoj integraciji izbjeglica dati podršku i muslimanske zajednice, ističući i obraćajući se predjedniku NDS-a da su vrata džamija državnoj vladi otvorena za organiziranje kurseva njemačkog jezika i ostalih sadržaja za izbjeglice. Nakon čega je na scenu pozvao četiri nove izbjeglice iz Sudana, koji su zajedno sa gosp. Altinerom i ef. Kusurom (koji je i sam u periodu ‘92-‘95. bio izbjejglica u SR Njemačkoj) kao znak zahvalnosti za pomaganje izbjeglicama kao simbolični poklon uručili, jedan veliki hljeb na kojem su bile ispisane riječi ‘Danke Deutschland’ (Hvala Njemačka), predsjedniku NDS-a gosp. Weilu. Prilikom uručivanja simboličnog poklona Aldin ef. Kusur je predsjedniku NDS-a gosp. Weilu rekao: „I ja sam u period rata u Bosni i Hercegovini 92-95. bježeći od strahota rata sa svojom porodicom sigurnost našao u Njemačkoj, zato ti ‘hvala Njemačka'“.20150623_Fastenbrechen_Brotübergabe

Treba napomenuti da je gosp. Altiner brižljivo vezan za ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije, i da je dao izuzetan doprinos u pogledu prezentiranja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

Skupu se također obratio i Mehmet Günay, konzul Republike Turske u Hannoveru, kao i jedna studentica koja je govorila o ramazanu.

Nakon kraće pauze Bošnjacima je pripala čast da zadnji dio programa, skoro 30 minuta, organizuju daljni dio programa. Ovo nije prvi puta da se ova čast ukazuje Bošnjacima, već na prvom iftaru kojeg je organizovala gospođa Tack 2013. godine, Aldin ef. Kusuru je pripala čast da govori o Ramazanu i ramazanskom postu, te da prouči odlomke iz Kur'ana i prediftarsku dovu. Ove godine musafir džemata Hannover je Hamza Škrijelj koji je zajedno sa imamom ef. Kusurom popunio ovaj dio programa.

Aldin ef. Kusur je na samom početku objasnio poruku cvijeta kojeg nosio on, kao i većina drugih zvanica na iftaru. Potom je podsjetio prisutne šta se to dešavalo jula 1995. godine i pozvao prisutne da se sjećaju i da ne zaboravljaju genocid počinjen u Srebrenici i iz jednog razloga više da se više nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica.

Hamza ef. Škrijelj, interpretator ilahija i kasida, novinar i student iz Novog Pazara je proučio nekoliko odlomaka iz Kur'ana, a potom prisutne zajedno sa ef. Kusurom obradovao svojim prelijepim učenjem ilahija na arapskom i bosanskom jeziku, čime je nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Ovome treba dodati da je jedan od bližih saradnika gospođe Tack, Bošnjak Adis Ahmetović, koji je predsjednik JUSOS regije Hannover, mladih SPD-a, pred njim je, ako Bog da, velika budućnost i kao Bošnjaci se ponosimo njime. Ponosni smo i na ostalu našu omladinu koja je nada naše budućnosti na ovim prostorima.

Ovaj program je završen prediftarskom dovom Aldin ef. Kusura, i ezanom jednog od studenata turkog porijekla.

Domaćin i gosti su potom iftarili i proveli razgovore u ugodnoj atmosferi.

Ovom prilikom se, ispred džemata Hannover želimo zahvaliti gospođi Tack što smo mogli biti dio ovog divnog iftara, kao na ukazanoj časti i povjerenju da vodimo dio programa, a posebna hvala što smo mogli podjsetiti i ukazati na dvadesetu godišnjicu Srebrenice.

Aldin Kusur

Nema komentara.

Upišite komentar