Ramazanska poruka Reisu-l-uleme: Ne zaboravimo na siromašne, prognane i bolesne

Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Otvorimo srca i duše, obnovimo pokidane veze, učvrstimo zajednicu

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića: Otvorimo srca i duše, obnovimo pokidane veze, učvrstimo zajednicu

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je uputio tradicionalnu ramazansku poruku. On je uoči ramazana pozvao vjernike da čine sve što mogu da bi se zbližili sa svojim braćama i sestrama, rodbinom i prijateljima.

“Draga braćo i sestre, Uzvišeni nas je pozvao da postimo kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. Taj veličanstveni poziv mi dobrovoljno prihvatamo danas poslije akšam namaza, 1. ramazana 1436. hidžretske godine, dakle, 18. juna 2015. godine. U sljedećih 29 dana ramazana potvrđivat ćemo našu opredijeljenost za slijeđenje uzvišenih principa naše vjere, isključivo i jedino zbog Allahove odredbe da to učinimo, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi”, poručio je reisu-l-ulema.

Poručio je da je to veliko dobro “za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga i odmor za tijela”.

“U ramazanu ćemo učiti Kur'an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka. Obnovit ćemo i naše sjećanje na početke objave Kur'ana, prvi farz koji nam je izrečen: uči. Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri oslobađanjem Mekke. Braćo i sestre, neka nam svima ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti”, kazao je reisu-l-ulema.

U ovogodišnjoj ramazanskoj poruci je pozvao da “otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovoga mjeseca”.

“Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našim najmilijim. Činimo sve što možemo da se zbližimo s našom braćom i sestrama, s našom rodbinom i prijateljima. Pružimo ruku samilosti siromašnima i prognanima, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao. Neka svjetlo ramazana obasja i naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu pravovjerja”, poručio je reisu-l-ulema.

Reis je poželio mnogo ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u BiH i Sandžaku, Hrvatskoj, Slovenji, Srbiji i bošnjačkoj djaspori uz riječi ramazan šerif mubarek olsun.

Podsjećamo, prva teravija klanja se večeras, a prvi dan posta je sutra.

Nema komentara.

Upišite komentar