Održan godišnji mevlud u džematu Essen

Tradicionalni godisnji mevlud u dzematu Essen odrzan je u nedjelju, 31.05.2015 poslije podne namaza. Dzamijske prostorije bile su ispunjenje do posljednjeg mjesta i pretijesne da prime sve one koji su dosli da svojim prisustvom uvelicaju i obogate nas mevlud. Moto godisnjeg mevluda bilo je: docek mubarek ramazana i podsjecanje na 11 juli, dan genocida u Srebrenici. Tim povodom clanovi Odbora naseg dzemata nosili su bijelo-­‐zeleni cvijet, simbol genocida u Srebrenici.

DSC00232

12 imama nase regije koji su proucili mevlud dalo je posebno lijepu sliku naseg godisnjeg mevluda. Predavanje je odrzao Ramiz ef. Memis, imam u dzematu Duisburg. Prisutni imami na nasem godisnjem mevludu bili su: Samir ef. Sakic, Mustafa ef. Klanco, Nedzad ef. Osmic, Omer ef. Sarajlic, Kemal ef. Crnac, Ramiz ef. Memis, Nedzad ef. Becic, Hfz. Sabahudin ef. Skejic, Duran ef. Pintol, Husein ef. Granov, Munir ef. Adilovic i Ejub ef. Hamidovic.

Nase vrijedne dzematlinke spremile su hranu i obogatile mevludsku sofru. Za ovaj godisnji mevlud pripremljeno je 12 kurbana od nasih dzematlija. Kurbane su pripremili: Halilbasic Enver i Sida sa svojom djecom, Aljic Meho i Sabaheta, Halilovic Mirsad i Amela sa djecom, Omanovic Mirsad i Aida sa djecom, Fehric Midhat i Zejnana sa djecom, Mulavdic Nedim, Mulavdic Lejla, Brcaninovic Almir i Lida sa djecom, Dr. Vehbija i Ajsela Dudic dva kurbana za svoje dvije kcerke koje su uspjesno diplomirale i fakultete zavrsile, Dzematlija sa porodicom, Dzematlija sa porodicom.

Clanovi Odbora naseg dzemata koji se uvijek najvise brinu i vode racuna da svi nasi skupovi produ u dobroj organizaciji i dobrom domacinskom doceku, i ovaj put sve su odlicno organizirali i na vrijeme pripremili. Vrijedna je to odborska ekipa koja vrlo slozno i odgovorno prilazi svakom nasem dzematskom poslu. Dovu na kraju mevluda na arapskom i bosanskom jeziku proucio je Kemal ef. Crnac, imam u Düsseldorf. Poslije dove uslijedio je rucak i druzenje do ikindije namaza, a nakon ikindije nastavljeno je druzenje i dalje.

Zahvaljujemo svima koji su dosli na nas godisnji mevlud, svima koji su novcano i na bilo koji drugi nacin pomogli organizaciju godisnjeg mevluda, nasim vrijednim dzematlinkama koje su mnogo pomogle u pripremi hrane kojom su pocasceni svi prisutni. Drago nam je ako su prisutni na mevludu vratili se svojim kucama radosni i zadovoljni. Neka Svevisnji Allah dz.s. ukabuli nas ibadet na godisnjem mevludu, kurbane nasih dzematlija, pomoc svih koji su pomogli organizaciju godisnjeg mevluda na razne nacinei neka Allah dz.s. bude s nama zadovoljan. Amin.

Napisao: h. Dzemal ef. Hasandic, imam dzemata Essen

DSC00226

Nema komentara.

Upišite komentar