Duhovno osvježenje pred ovogodišnji Ramazan

Iako Ramazan 2012. na području Baden-Würtemberga pada u vrijeme školskih i studentskih ferija i godišnjih odmora Islamska zajednica Bošnjaka iz Mannheima ne posuustaje kada su u pitanju pripreme za ulazak u ovaj časni mjesec duhovnog čisćenja, uzdizanja i međubratskog i međusestrinskog saosjećanja i potpomaganja.

Tako je i ovoga puta napravljen plan priprema za Ramazan. Na prijedlog člana Odbora, aktiviste IKC BiH Mannheim Emira Delalić pozvan je u posjetu ovom Centru mladi profesor Mirza Musić koji je ove 2012. kao Student generacije diplomirao na čuvenom rijadskom univerzitetu “El-Imam – Muhammed ibn Saud” iz oblasti šeriat – islamsko pravo. Grupa od petnaestak polaznika halke aktuelnih tema i istorije šeriata uredno se, -unatoč i nedostatku vremena i umorni nakon obavljenih poslova-, okupljala u prostorima Mesdžida. Posljednjih deset dana do Ramazana u vremenu od ikindije do akšamskog namaza prof. Musić držao je predavanja na odabrane islamske teme popularno ih izlažući.

Jedna od zapaženijih tema bila je posvećena zekatu. Prvi blok u izlaganjima bila su predavanja iz islamskog prava od kojih su dvije tretirale poglavito pitanja žene pa su u izdvojenim terminima izlagane za žene. Nakon ovoga slijedio je skup tema iz istorije šeriata, njegovi korijeni, historijski razvoj, pojave mezhebskih pravaca, te potreba međusobnog razumijevanja, saradnje i gradnje mostova među muslimanima.

Nakon obavljenog testa uručeni su izrazi zahvalnosti najprije Profesoru koji je već na samom početku odbio čak i bilo kakvu pomisao na novčanu nagradu na čemu mu se posebno i ovom prilikom zahvaljujemo i želimo mu pun uspjeh u nastavku post-diplomskih studija šeriata, a potom se imam domaćin zahvalio i polaznicima na odazivu i postignutom znanju.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar