Svečanosti u džematu Ulm

Završni ispiti, hatme i dvije akike u jednom danu

I.K.C. Ulm je 15.07.2012 organizovao završne ispite iz mektebske nastave, hatma dovu za četiri nova učača u Kur'ani Kerimu i dvije akike.

Na završnim ispitima koji su započeli u 11 i 30 je obavljena smotra znanja kojeg su naši učenici usvajali u toku 2011/12 mektebske godine. Dok su učenici vrijedno odgovarali na postavljena pitanja dotle su roditelji pažljivo pratili tok ispitivanja. Primjetno je da naša djeca zbog nemogućnosti izražavanja na bosanskom jeziku pribjegavaju njemačkom jeziku ili koriste oba podjednako što nas forsira da tražimo nova rješenja kako da prenosimo znanje na naše učenike a da ujedno održimo i maternji jezik. Na kraju ispita učenici Mensur Učkan i Rejhan Tutnić su demonstrirali obavljanje sabahskog farza kojeg su besprijekorno izveli zasluživši ogroman aplauz kao i oduševljenje prisutnih.

Nakon završetka ispita učenicima su podijeljene diplome za uspješno pohađanje mektebske nastave i za učešće na završnim ispitima. Imam Bilal ef. Hodžić je naglasio da ćemo u toku ramazana imati svakim danom školu islama poslije ikindije namaza i pozvao učenike da pohađaju ovu školu kako bi sačuvali naučeno i kako bi naučili nešto novo.

Odmah u nastavku programa se započelo sa programom za hatme. Ove godine hatmu su davali braća Abdija Bujamin, Asrit Bujamin, i sestre Učkan Medina i Učkan Emina. Njihovo dugogodišnje druženje sa Kur'anom je taj dan krunisano svečanim hatmenskim programom uz prisustvo ponosnih roditelja, rodbine, prijatelja i poznanika. Napomenuo bih da je ovo treća hatma za Medinu i Eminu i da je Emina Učkan (10 godina) najmlađi polagač hatmi u našem džematu.

Nakon predstavljanja naših hatmaša započelo se sa učenjem ašareta napamet koje je publika sa oduševljenjem slušala. Nakon toga naši učenici su proučili po jednu stranicu iz Kur'ana gledajući u njega demonstrirajući time koliko su osvojili od vještine učenja Kur'ana.

Prije nego su učenici započeli sa učenjem suradi od Sure Fil pa do Elif, lam, mim prisutnima se obratio imam I.K.C. Ulma napomenuvši da je ovo peta generacija učenika koji polažu hatme od 2001 godine i da su do sada 38 učenika naučili čitati Kur'an, a da već sljedeće godine dolazi još jedna generacija.

Napomenuo je takođe da je ovaj svečani čin radost i ponos ne samo učenika, roditelja nego i cijelog džemata i da su svi radosni što imamo još novih učača u Kur'anu.

Nakon što su polagači hatmi proučili suradi navedenim redoslijedom proučena je hatmenska dova nakon čega je uslijedila dodjela nagrada i hedija od strane I.K.C. Ulma roditelja, rodbine i prijatelja.

Poslije klanjana podne namaza proučeni su ezan i ikamet prvo Sumeji Herić (Nihad i Aida)  a zatim i Ahmedu Bečkoviću (Enes i Azra) te je upućena dova za njihovo dobro zdravlje, dug život ispunjen dobrim djelima i da ih Allah učini od onih koji će služiti vjeri islamu.

Nakon toga je uslijedio ručak za sve naše goste. Za djecu je i ove godine vlasnik pizzerie Olimpia Adnan Muharemović donirao pizze, a za odrasle je bilo svega što duša poželi.

I.K.C. Ulm se zahvaljuje svima koji su pridonijeli dobroj organizaciji ovih svečanosti i moli Allaha da im podari lijep život, dobro zdravlje, jak iman i uspjeh i na ovom i na onom svijetu. Amin.

Imam I.K.C. Ulm, Bilal ef. Hodžić

Nema komentara.

Upišite komentar