Sa tribine u Darmstadtu: Štrpci – ubijanje imena

Štrpci – jedna velika rana za sve Bošnjake. Tužna priča napisana 27.02.1993. Devetnaest muslimana, Bošnjaka oteto je u mjestu Štrpci iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar, mučeno i ubijeno na svirep način. Sa njima zajedno i saputnik Tomo Buzan, penzioner koji je svoju pobunu protiv zločina takođe morao platiti glavom.

Tribina_03

Ovaj zločin, jedan od mnogih koji su se desili Bošnjacima ostaće u historiji zapamćen kao ubijanje imena.

Pod istim nazivom, “Štrpci – ubijanje imena” je u subotu 21.02.2015 u prepunoj sali džemata Darmstadt održana tribina na ovu temu. Gost predavač Almir Mehonić, novinar i publicista aktivni je učesnik ovih događaja i jedan od inicijatora obilježavanja koji su počeli 2006. godine. Glavni i odgovorni urednik časopisa Diwan, autor knjige Sandžački čvor te predsjednik novoosnovanog Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore je sa prisutnima podijelio svoja iskustva iz tog perioda. Predavanje je započelo čitanjem Mehonićevog teksta Rekonstrukcija zločina, objavljenim u beogradskoj Borbi 2008. 

U toku predavanja prikazano je nekoliko fotografija među kojima i ona memorijalnog centra u Štrpcima. Govoreći o natpisu na Memorijalnom centru  Mehonić je iznio interesantan podatak da se ne radi o prvonagrađenom natpisu sa konkursa već o drugonagrađenom tekstu autora Milosava Slavka Pešića iz Smedereva. Prvonagrađeni tekst “O ime moje, kada ću sa tobom moći bilo kuda” Jasne Alimanović nije mogao naći svoje mjesto na zidu Memorijalnog centra zbog protivljenja srpskih političkih partija u Prijepolju.

Tribina_05

Među prisutnima u publici bili su Šaban i Jasmin Memović, brat i sin Fikreta Memovića, jedne od žrtava zločina u Štrpcima. Njihov nastup nakon izlaganja predavača bio je dirljiv. Nakon tribine ostali su u dugom i emotivnom razgovoru sa predavačem i drugim zainteresovanima kojima su govorili o svemu onome šta su preživljavali od otmice do danas.

Zasluge za uspješnu i odlično organizovanu tribinu pripadaju predavaču kao i džematskom odboru, a posebno Zenahir ef. Mrakoviću koji je svojim moderiranjem, kao i mnogo puta do sada, pokazao veliko umijeće u vođenju ovakvih programa.

Binasa Hajrovic

Nema komentara.

Upišite komentar