U izgradnju novog Islamskog kulturnog centra u Mainzu do sada uloženo 650.000 eura

U izgradnju novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u njemačkom gradu Mainz, uloženo je do sada oko 650.000 eura. Za godinu i po dana koliko traje izgradnja džamije u glavnom gradu njemačke Savezne države Rheinland  – Pfalz učestvovalo je 1045 donatora, najvećim dijelom džematlija i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

01

Do sada je u novčanim sredstvima evidentirano 1015 donatora, i oko 30 donatora u materijalu što je ukupno 1045 donatora.

– Kampanja “Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć – Pridružite nam se!” sa kojom smo krenuli u ovaj projekat odjeknula je i doprla do naših ljudi u Njemačkoj, i ako hoćete širom svijeta. Naš džemat, hvala Allahu dž.š. istim intenzitetom, voljom, i naporima, ulazi u drugu fazu izgradnje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu. Prvu fazu koja je podrazumijevala grube radove na objektu i postavljanje kupole smo u  decembru prošle godine priveli kraju. I pored toga što vremenski uslovi ne idu na ruku građevinarima, radovi na našem Centru nisu prekidani. Džamijski prostor je već omalterisan, a trenutno se postavljaju posljednji prozori na objektu – kazano je tom prilikom u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Manzu.

Ostalo je da se završe unutrašnji radovi, što podrazumijeva električne instalacije, grijanje, sanitarije, malterisanje, pod i fasada, kao i unutrašnje opremanje Centra.

04

Krajem septembra 2013. godine kamen temeljac za novu džamiju položio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, zajedno sa džematlijama džemata Mainz i ministricom Savezne države Rheinland – Pfalz za integracije Irenom Alt, te predsjednicom općine Hechtsheim i članicom Bundestaga Ursulom Groden Kranich. Budući Islamski centar Bošnjaka u Mainzu gradi se na lokaciji Mainz – Hechtsheim, koja objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Sam objekat će biti izgrađen na četiri etaže i ukupne je kvadrature 1500  m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

Prema planu IKC Bošnjaka u Mainzu i njegovog Građevinskog odbora radovi na Islamskom centru trebali bi biti okončani 2017. godine.

Nema komentara.

Upišite komentar