Zajednički iftar imama i predsjednika Medžlisa Hamburg – Berlin

U petak, 27.07.2012. god. / 8. Ramazana 1433. h.g. džematu Islamska zajednica e.V. Hannover je data počast da budu domaćini Zajedničkom iftaru imama i predsjednika Medžlisa Hamburg – Berlin.

Svjesni činjenice da Uzvišeni Allah, dž.š., u mjesecu ramazanu posebno nagrađuje onoga ko pripremi postaču iftar, vrijedne hanume su se poslije džume – namaza, iako je bio izuzetno topao dan, okupile u džamiji kako bi pripremile iftar svim musafirima, gostima i džematlijama. Vrućina koja je vladala, je poslije ikinidije – namaza i proučene mukabele zamjenjena, Allahovom voljom, kišom, rahmetom Božijim, koji je rashladio i osvježio sve prisutne.

Sahat vremena pred iftar počeše polahko pristizati musafiri: imami, predsjednici džemata, aktivisti u džematima, a posebna počast je bila posjeta predsjednika Mešihata IZBNj gosp. Edina Atlagića. Glavni imam Medžlisa Hamburg – Berlin je iskoristio ovu svečanu priliku te zajedno s predsjednikom svoga džemata upoznao predsjednika Mešihata IZBNj o stanju u džematu, a potom je i upoznat sa svim prisutnim imamima, predsjednicima džemata i aktivistima koji su stigli na iftar. Nažalost svi se džemati nisu odazvali na ovaj poziv, a oni koji su se odazvali zaslužuju da budu spomenuti: Kemal ef. Salihović – I.G. Osnabruck, Ajdin ef. Suljaković i Elvis Harčević – Saraj – Bosna Osnabruck, Mustafa ef. Ribić, Sadžid ef. i aktivisti iz džemata Paderborn, Ferid ef. Osmičić – Bremerhaven. Svoj dolazak su bili najavili i predstavnci džemata Hamburg, ali su zbog nevremena u Hamburgu bili spriječeni da stignu na iftar.

Pred sami iftar svi prisutni su se skupili u džamiji, te je proučen kratki odlomak iz Kur'ani Kerima, a potom je Ferid ef. Osmičić proučio dovu – jer dova postača pred iftar se neće odbiti. Nakon toga je proučen ezan i svi prisutni su se iftarili hurmama i vodom, a zatim se klanjao akšam – namaz u džematu.

Na iftarskoj sofri se našlo raznovrsnih turskih, bosanskih, sandžačkih specijaliteta, ali je ugodno i prijatno druženje bilo to što je činilo ovaj iftar posebnim.

Pred jaciju i teravih – namaz se džematu kratko obratio predsjednik Mešihata IZBNj i pozvao prisutne da podrže rad i djelovanje IZBNj i da se redovno informisu o aktivnostima  putem nove  web prezentacije IZBNJ, te je zajedno sa Aldin ef. Kusurom prenio selame muftije IZBNj Paše ef. Fetića koji, nažalost, nije bio u mogućnosti prisustvovati ovom iftaru.

Jaciju i teravnih – namaz su predvodili svi prisutni imami, što je ovu ramaznsku noć na radost svih prisutnih učinilo još posebnijom. Nakon teravih – namaza Aldin ef. Kusur i Miljhat Muslić, predsjednik džemata Hannover, su se obratili prisutnima i zahvalali se na ukazanoj im počasti, te pozvali musafire da svoje druženje nastave do u jutarnje sate.

Nema komentara.

Upišite komentar