Deset savjeta za produktivnost u ramazanu

Deset najvažnijih savjeta za produktivnost u mjesecu ramazanu – ako već ne čitate ništa drugo

[Biti produktivan: omogućiti, proizvesti ili dostaviti veliku količinu nečega čiji kvalitet je neupitan. Produktivna je i svaka aktivnost koju krasi pozitivan rezultat. Produktivnošću se ponekad naziva i uspješnost pri obavljanju nekog posla u odnosu na iskorištene dostupne resurse.]

Vjerujem da ste jako zabrinuti za vašu produktivnost u mjesecu ramazanu, posebno u nekoliko prvih dana. Zato vam želim dati deset najvažnijih savjeta koji će vam sigurno trebati da održite i poboljšate produktivnost tokom cijelog mjeseca ramazana.

1. Za krajnje produktivan mjesec ramazan budite dobronamjerni, radite marljivo i učite mnogo dova.
2. Navečer planirajte svaki naredni dan mjeseca ramazana. Izaberite tri najvažnija zadatka čije izvršenje želite narednog dana, a sve to zabilježite u lični dnevnik.
3. Nikada ne propuštajte sehur. Jedite umjereno i zdravo. Probudite se najmanje sat prije sabah-namaza.
4. Počnite izvršavati najvažnije zadatke i obavljati bitne poslove odmah poslije sabah-namaza i privedite kraju barem jedan ili dva od njih.
5. Pokušajte odmoriti ili spavati poslije podne, ali ne više od dvadeset minuta. Taj odmor može biti i neposredno prije podne.
6. Neka namaska vremena budu orijentiri za planiranje ramazanskih dana (i života općenito), a nikako obrnuto.
7. Svakog dana planiraj i rezerviši barem jedan sat za učenje Kur'ana.
8. Iftari se hurmama i mlijekom, ili hurmama i vodom, zatim klanjaj akšam-namaz pa tek onda nastavi jesti neko jednostavno i lahko jelo.
9. Mnogo dajite sadaku i na vaše tijelo. Uključite se, naprimjer, u organizovanje zajedničkih iftara, humanitarnih akcija, pomaganje siročadi… Radom za druge ljude zaslužite nagradu od Uzvišenog Allaha.
10. Ne propustite priliku za pozivanje u vjeru. Kada vas neko upita o tome zbog čega ne konzumirate hranu i piće, ponudite mu lijepo objašnjenje mjeseca ramazana i opis vjere islama.

Prevod s engleskog: www.kiraet.net
Izvor: http://www.productivemuslim.com

Nema komentara.

Upišite komentar