U Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Kölnu održana međureligijska molitva

Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama je u Kölnu održana međureligijska molitva u kojoj su se muslimanske i hrišćanke molile za udovice i siročad kao i za svijet u kojem će žene imati veća prava.

01

Nasilje u porodici je najraširenija vrsta nasilja nad ženama. Pod nasiljem u porodici se podrazumijeva: uvreda, prijetnja, zastrašivanje, zlostavljanje, silovanje i ubistvo. Prema podacima komisije za zaštitu ljudskih prava Vijeća Evrope, u Evropi dnevno od posljedica nasilja umre 12 žena. Ovo su podaci koji su za muslimanke i hrišćanke u Kölnu znak za uzbunu, znak da se društvo, ali i vjerske zajednice i udruženja moraju snažnije boriti za suzbijanje nasilja nad ženama.

„Žene su često prepuštene same sebi“

„Čujmo vapaj udovica i siročadi koji su u bijegu. Ponudimo im zaštitu i sigurno mjesto u našem gradu“, poručila je evangelistička sveštenica Almuth Voß. Ona kaže da su žene žrtve i svjedoci seksualnog nasilja, kao što su to bile žene u ratu u BiH, žene naroda Tuci u Ruandi ili Afganistanke koje talibani prodaju u Saudijskoj Arabiji.

„U izbjegličkim centrima u Libanu, Jordanu i Turskoj je veliki broj žena koje su pobjegle od nasilja. Žene su često prepuštene same sebi. Savjetovališta i službe za konkretniju pomoć ženama skoro da i ne postoje. Umjesto toga se ženama u izbjegličkim centrima u tim zemljama nudi udaja za muškarce iz zemalja koje su izbjeglicama pružile utočište“, kaže Voß.

Loši uslovi u kojim žive izbjeglice u Njemačkoj

Udovice i siročad su ove godine u centru pažnje muslimansko-hrišćanskih ženskih vjerskih udruženja u Kölnu i regiji. Razlog da upravo ova kategorija bude u centru pažnje je sve veći broj izbjeglica kako u Njemačkoj, tako i u svijetu.

02

Međureligijska molitva u Kölnu – Zajedno protiv nasilja nad ženama

Ove godine je do oktobra u Njemačkoj podnešeno 158.000 zahtjeva za azil. U oktobru je najviše zahtjeva za azil podnijeto od strane državljana Sirije. Zatim slijede državljani Srbije, Eritreje, Kosova, Afganistana, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Ukrajine i Iraka. U Kölnu trenutno živi 4.890 izbjeglica među kojima je veliki broj žena.

„Uslovi u kojim žive izbjeglice su u nekoliko slučajeva katastrofalni“, kaže Zwan Karim koja je i sama bila izbjeglica. Naime, Karimova je zajedno sa porodicom 1996. godine pobjegla iz Iraka. U Njemačkoj je završila fakultet i trenutno radi u Edukativnom ženskom muslimanskom centru u Kölnu (BFmF) u kojem pruža savjetodavnu pomoć izbjeglicama. Karimova je istakla loše uslove u izbjegličkim centrima u svijetu, ali i u Njemačkoj, posebno kada je o ženama riječ.

„Zbog velikog broja izbjeglica, imamo slučajeva u kojim su muškarci i žene smješteni u jednu prostoriju. Za Njemačku je nezamislivo, ali ipak imamo primjere, u kojim sanitarne čvorove i kupatila žene moraju dijeliti sa muškarcima“, istakla je Zwan Karim i dodala da Njemačka može daleko više uraditi na pružanju pomoći ženama koje su zbog nasilja ili rata morale okrenuti leđa svojim domovinama. Njemačka bi također mogla profitirati od izbjeglica, kaže Karimova: „Među izbjeglicama imamo veliki broj visokoobrazovanih ljudi. U Njemačkoj često govorimo o nedostatku stručne radne snage. Međutim, resursi koje imamo uopšte se ne koriste“.

Zajednička molitva prvi put u džamiji

nedzad-osmic

Imam Nedžad Osmić – novo iskustvo i doprinos suživotu u njemačkom društvu

Međureligijska večernja molitva povodom 25. novembra Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama se u Kölnu održava od 2005. godine. Ovo je prvi put da je međureligijska molitva održana u džamiji. Bošnjački islamski kulturni centar „Gazi Husrev-beg“ u Kölnu je do sada nekoliko puta bio gost međureligijskih molitvi za mir, a članovi Vijeća religija u organizaciji ovog centra su prije dvije godine bili u sedmodnevnoj posjeti BiH.

Za imama ovog centra, Nedžada Osmića, koji je na toj poziciji samo nekoliko mjeseci, međureligijska molitva je jedno sasvim novo iskustvo. Kroz dugogodišnji rad u BiH, kako kaže, učestvovao je u međureligijskom dijalogu, ali ne i u zajedničkoj molitvi.

„Ovakve molitve i druženja su u ovo vrijeme jako bitni. Riječ je o vremenu u kojem se ponovo negativno govori o islamu. Mislim da muslimani trebaju i moraju dati doprinos ovim i sličnim skupovima kako bi pokazali da žele zajedno živjeti s drugima“, kaže Osmić.

Jačanjem porodice se jača pravo žene

Vjera islam ženi daje posebno i važno mjesto u društvu, prije svega u porodici. „Kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, potrebno je jačati porodicu i pravilno tumačiti vjeru“, kaže imam Osmić.

„Islam strogo zabranjuje nasilje. Osnovna ideja islama je pravda. Svako onaj ko se bori u ime Boga, a čini nasilje, da li nad ženama, djecom ili starcima, ni u kojem slučaju ne može biti borac u ime Allaha“, poručio je Osmić.

U zajedničkoj molitvi, učesnici, držeći se za ruke, molili su se za udovice i siročad koji su žrtve nasilja i koje moraju živjeti u strahu za svoje živote. Molili su se za one koji su žrtve nasilja, rata i terora. Ovom molitvom su također zatražili i snagu za one, koji žele izgraditi svijet u kojem će vladati mir i pravda.

Izvor: Deutsche Welle, Mehmed Smajić

Nema komentara.

Upišite komentar