Jugendwettberwerb „Erfolgsgeschichten“: Sudjeluj i natječi se!

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) ovim putem želi upoznati roditelje i bošnjačku omladinu o natjecanju pod nazivom „Erfolgsgeschichten“. Projekat je pokrenuo ministar unutrašnjih poslova SR Njemačke Dr. Hans-Peter Friedrich zajedno sa njemačkom konferencijom o islamu (Deutsche Islamkonferenz).

Bošnjaci u dijaspori – posebno u Njemačkoj – zaista imaju omladinu na koju mogu i trebaju biti ponosni. Bošnjačka omladina općenito, ali posebno ona koja njeguje i čuva svoju vjeru i identitet, se u službenim njemačkim krugovima često spominje kao primjer kada je u pitanju obrazovanje i uspješna integracija u njemačko društvo.

Iz tog razloga se nadamo da će što više naših djevojaka i momaka učestvovati u natjecanju „Erfolgsgeschichten“ i u konačnici možda i osvojiti prestižnu nagradu i tako na najbolji moguć način predstaviti sebe, svoju vjeru i svoju domovinu.

E. Atlagic (Predsjednik IZBNJ)

O kakvom se natjecanju radi ?

„Taj islam“ je suviše često predmet paušalnih rasprava i debata u Njemačkoj i u njemačkom društvu. „Ti muslimani“ na taj način postaju masa bez likova. Jedinstvene ličnosti tako nestaju u toj masi, postaju neprimijetne.

Odupri se toj pojavi i uključi se u natjecanje projekta „Erfolgsgeschichten“. Opiši uspješnu muslimansku ličnost koja niže uspjehe u vlastitoj karijeri. Skiciraj kako životno okruženje doprinosi uspjehu te ličnosti. Pokaži i dokaži na koji način vjera i islamski identitet imaju veze sa tim uspjehom. Prikaži također i teškoće u ostvarenju uspjeha kada su u pitanju vjera i islamski identitet. U odabiru sredstava za prezentaciju i njenog oblika si potpuno slobodan (tekst, serijal fotografija, video-prezentacija itd.).

Ocijenivački odbor (žiri) koji se sastoji od stručnih ličnosti će izabrati pobjednike natjecanja. Najbolji prilozi će se objaviti na web-portalu njemačke konferencije o islamu (www.deutsche-islam-konferenz.de). Pobjednici će biti nagrađeni iznosom od 1.000 EUR. Dodatno će dobiti mogućnost da vrše praktikum u jednoj poznatoj redakciji (print, online ili tv). U projektu možes sudjelovati ukoliko si starosne dobi od 14 do 26 godina.

Opširnije informacije vezano za projekat možes pročitati (na njemačkom jeziku) na web-portalu www.deutsche-islam-konferenz.de, link „Jugendwettbewerb Erfolgsgeschichten“.

Nema komentara.

Upišite komentar