Impresivne slike sa Bajram-namaza bošnjačkih džemata u Minhenu

München, 09.10.2014. god. – Kao i ranijih godina, i ove godine su četiri bošnjačka džemata iz Minhena zajedno obilježili veliki dan Kurban-bajrama.

01

Nastavljajući taj lijepi običaj, vođeni riječima Allaha, dželle šanuhu: ‘Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!’, kao i riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allahova ruka je sa džematom’, džemati Hidaje, Tevhid, Fedžr i Ikre su zajednički obavili Bajram namaz. Tim činom još su jednom oživjeli taj zapostavljeni dio tradicije Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pokazali da nas bratska ljubav, u ime našeg Gospodara, Allaha, dželle šanuhu, može, i treba potaći ka ujedinjenju u ovim teškim vremenima.

Prisutnim džematlijama, čija su vedra i nasmijana lica krasila ovaj veliki islamski blagdan, prigodnim vazovima obratili su se imami: Mirzet ef. Džafić, kurra hafiz Admir ef. Husić, Šefko ef. Zečović, koji je mijenjao Izet ef. Bibića.

Nusret ef. Hodžić, kao i već spomenuti Izet ef. Bibić su ove godine odsustvovali sa Bajram namaza zbog obavljanja hadždža. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da ih nagradi i ukabuli im hadždž.

Čast da drži bajramsku hutbu i predvodi Bajram-namaz, pripala je imamu džemata Hidaje, Abdulvehab ef. Vehaboviću. U pripremi tog cijelog događaja učestvovao je tim vrijednih članova sva četiri džemata, vođenih glavnim koordinatorom Amirom Deronjićem iz džemata Ikre.

Molimo Allaha, dželle šanuhu, da se ta tradicija proširi i na druga mjesta, čineći nas istinskom ujedinjenom Zajednicom muslimana.

Hfz. Admir ef. Husić

Nema komentara.

Upišite komentar