Bajram-namaz u kompleksu gradilišta islamskog centra Mainz

Mainz, 08.10.2014.g. – U Mainzu je na prvi dan Kurban-bajrama vladala svečana atmosfera. Blizu hiljadu klanjača obavilo je prvi bajram-namaz u kompleksu velikog islamskog centra u izgradnji. Svečanom događaju prisustvovao je i veliki broj musafira iz drugih džemata u Njemačkoj, gosti iz domovine kao i žene i djevojke džemata. Svečanosti je prisustvovao i Konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu g. Admir Atović. Aktivisti džemata Mainz su se u danima prije Bajrama pobrinuli da osposobe budući mesdžid. Već za vrijeme sabah-namaza, prostorije su bile popunjenje i ispunjene do zadnjeg mjesta.

Mainz Bajram_Glavna slika

Nakon sabah-namaza upriličen je bogat program koji je vodio Ševket Zukić. Istakao je historijski značaj izgradnje centra za grad Mainz, za Bošnjake i muslimane tog grada i njihov naraštaj kao i značaj ovog poduhvata za čitavu Islamsku zajednicu, njemačku državu i dijasporu. Istakao je značajni doprinos vakifa koji su u izgradnju ovog centra uložili i koji još ulažu svoj imetak, rad i trud. Opširan finansijski izvještaj nakon toga podnio je blagajnik džemata Kadri Abdiovski.

Predsjednik građevinskog odbora Nusret Faković, vlasnik građevinskog preduzeća, upoznao je prisutne o dosadašnjim poslovima i aktivnostima vezano za izgradnju objekta. Faković je tim povodom istakao da su svi zacrtani ciljevi kao i planirani vremenski okvir realizacije dosada ispoštovani. Valja spomenuti da je sami prizor objekta na dan Kurban-bajrama za svakoga svjedočio o kontinuiranim radovima od kada je reisu-l-ulema položio kamen temeljac.

Prisutnima su se u daljem dijelu programa obratili istaknuti vakifi i angažirani aktivisti u izgradnji. Između ostalih spomenuti su Sadrija Dačić i Enes Bihorac koji su donirali kompletnu željeznu armaturu za gradnju centra. Ali i Nedžad Hasić, uspješni poduzetnik rodom iz Lukavca koji je pomogao izgradnju kroz svoje preduzeće za izgradnju prozora i vrata „Adela“. Bajramu su prisustvovali i braća Munever i Zijo Kuršumović, privrednici iz Mainza, koji također nisu žalili novac i koji su ulagali veliki trud da centar što prije bude izgrađen. Među istaknutim aktivistima u izgradnji pomenuti su i prisustvovali poduzetnik Fadil Junuzović kao i građevinski inžinjer Erzad Mikić iz Karlsruhe-a.

Predsjednik džemata Rifat Halilović istakao je ulogu i doprinos svojih pet prethodnika, koji su u svoje vrijeme, u vrijeme kada su udarani i učvrščivani temelji džemata dali svoj značajni doprinos. Posebno je naglasio tom prilikom teške okolnosti i sveukupne prilike u kojima je valjalo uspostavljati džemat i okupljati narod.

predsjednik IC Mainz Rifet halilovic, predsjednik IZ BNJ Edin Atlagic i predsjednik gradjevinskog odbora Nusret Fakovic

Među mnogobrojnim zvanicama bio je i predsjednik IZBNJ Edin Atlagić, koji u svom obraćanju nije krio oduševljenje i radost što je dio ovog svečanog događaja. Istakao je potrebu da se muslimani jače angažiraju po pitanju susretanja sa svojim životnim okruženjem kao i potrebu da jače i djelotvornije afirmišu istinske principe svoje vjere i njihov doprinos društvu i državi u kojoj žive. Posebno u ovim teškim vremenima kada se muslimani u zapadnim društvima u javnom mijenju nalaze u nezavidnom položaju. Izgradnju savremenih, reprezentativnih i funkcionalnih centara i objekata okarakterisao je kao uspostavljanje kvalitetnijeg okvira za djelovanje po tim pitanjima, ali i po pitanju vjerskog i nacionalnog odgoja naših potomaka. Naglasio je da je pored toga potrebno raditi na uspostavljanju kvalitetnijih organizacionih okvira koji će omogućiti muslimanima da prodornije djeluju i zauzmu kvalitetniji položaj u društvu. Predsjednik Atlagić je čestitao čelnicima džemata i džematlijama na postignutim rezultatima i poželio im mnogo uspjeha u daljem radu.

Bajram-namaz predvodio je imam džemata Halil ef. Makić, koji je u svojoj bajramskoj hutbi podsjetio prisutne da je izgradnja otpočela tačno prije 372 dana polaganjem kamena temeljca , koji je položio u svečanoj atmosferi vjerski poglavar i vrhovni muftija, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Halil ef. Makić je istakao značaj džemata za društvenu zajednicu kao i potrebu da muslimani lijepim primjerom i na djelu dokažu i pokažu pravo lice islama. Istakao je značaj Kurbana kao djelo koje pojedinca približava Bogu i Božijim propisima. Tom prilikom je naglasio da žrtva Kurbana podsjeća na temeljni islamski imperativ da se žrtvujemo za dobro drugog čovjeka, džemata i društvene zajednice. Izričito je naglasio da je svaki musliman pozvan da prikaže svoju vjeru onakvom kakva je. Da je prikaže kao vjeru ljubavi, međusobnog uvažavanja i moralnih vrijednosti.

U Bajramskom programu učestvovali su i najmlađi članovi horske sekcije džemata sa izvođenjem ilahija i kasida.  Nakon namaza uslijedilo je čestitanje i lijepo zajedničko druženje u još provizornoj velikoj kafeteriji centra, kao i zajednički bajramski ručak. Vrijedi naglasiti, da su nakon bajram-namaza pristizali i komšije Njemci iz komšiluka centra kako bi čestitali džematlijama.

Mnogobrojne džematlije džemata Mainz učestvovali su u organizaciji i dočeku gostiju. Među njima posebno su se isticali Muhamed Harbaš, Muhamed Bilalić, Jasmin Begić, Ismet Faković, Asim Bešlić, Ševal Spahić, Enver Hadžirić, Kadri Abdiovski, kao i mnogobrojne džematlijke. Cijelu svečanost medijski je pratila RTV Novi Pazar kao i bosansko-hercegovačka i njemačka štampa.

Nema komentara.

Upišite komentar