Održana sjednica Mešihata IZBNJ

izbnjNa sjednici razmatrane aktivnosti na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Donešen zaključak o realizaciji iskupljenih sredstava za pomoć ugroženima od elementarnih nepogoda u Bosni i Hercegovini. Rezultati akcije zekata i sadekatu-l-fitra na veoma zadovoljavajućem nivou. Određeni termini za savjetovanje o budućem ustrojstvu IZBNJ kao i za sjednicu Sabora IZBNJ. Razmatrana aktuelna situacija u Njemačkoj.

Wiesbaden, 22.09.2014.g. – U petak, 12.09.2014.g. održana je redovna sjednica Mešihata Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Na ovoj sjednici razmatrano je ukupno devet tačaka dnevnog reda.

Elementarne nepogode – pomoć ugroženima

Referent za finansije upoznao je članove Mešihata o konačnim rezultatima akcije koja je sprovođena na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pod pokroviteljstvom Mešihata. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj pored obimne materijalne i finansijske pomoći koja je upućena iz džemata, ostvarila je i veoma značajan rezultat po pitanju obezbjeđivanja novčanih sredstava za projekte pomoći ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini. Ukupno je iskupljeno 214.668 EUR, od toga i značajan dio direktnih, pojedinačnih uplata naših sugrađana u Njemačkoj na račun Mešihata, a na osnovu “Spendenaufruf-a” IGBD-a (poziv na pomoć) koji je preuzelo nekoliko muslimanskih portala u Njemačkoj.

Mešihat IZBNJ trećinu sredstava u visini od 130.000 EUR uplatio je u mjesecu julu na namjenski račun Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rijaset trenutno je uložio 1 milion KM namjenskih sredstava u finansiranje projekata za pomoć ugroženima (ubaciti link sa rijasetove stranice).

U toku ljetnih mjeseci ispitivane su mogućnosti direktnog finansiranja određenih projekata. Razmatrano je nekoliko prijedloga za realizaciju ostatka namjenskih sredstava. Usaglašen je – na prijedlog MIZ Žepče, uz dozvolu nadležnog operativnog štaba Rijaseta- zaključak da se ostatkom sredstava finansira konkretan projekat izgradnje stambenih objekata za tri ugrožene, višečlane porodice na području MIZ Žepče/Željezno Polje. Sredstva su za tu svrhu prebačena na namjenski račun Rijaseta. Mešihat i  ovim putem želi izraziti zahvalnosti svim džematima IZBNJ na njihovom velikom i značajnom doprinosu u pomaganju ugroženim građanima u domovini. Detaljni izvještaji bit će podnešeni u sklopu naredne sjednice Sabora IZBNJ.

Zekat i sadekatu-l-fitr – Značajan rezultat

Akcija iskupljanja sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u 2014. godini protekla je na veoma zadovoljavajućem nivou. Ponovo je nadmašen rezultat prethodne godine,  za ukupno 15%.

Najznačajnije brojčane rezultate zabilježilo je slijedećih deset džemata:

Broj Džemat Uplata 2014
1 Hannover 21.000,00 €
2 Mannheim 19.300,00 €
3 Hamburg 13.955,00 €
4 München-Sabur 9.976,00 €
5 Ulm 8.540,00 €
6 München-Hidaje 8.540,00 €
7 Kamp-Lintfort 7.795,00 €
8 München-Fedžr 7.700,00 €
9 Oberhausen 7.635,00 €
10 München-Tevhid 7.070,00 €
Ukupno 111.511,00 €

Navedenih 10 džemata je stoga uspjelo iskupiti 41,77% ukupnih sredstava na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Mešihat IZBNJ donio je odluku da se 60% realiziranih sredstava shodno obavezujućoj odluci Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uplati u fond Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao i prethodnih godina, evidentni su pojedini džemati koji na osnovu svoje brojčanosti i organiziranosti ne opravdaju iskupljeni iznos. O tome će adekvatno biti obavještene nadležne službe Rijaseta IZuBiH. Svim džematima IZBNJ odlukom Mešihata, bit će upućeno pismo zahvalnosti za uloženi trud i zalaganje u navedenoj akciji. Opširni i finalni izvještaj slijedi u sklopu naredne sjednice Sabora IZBNJ.

Hadždž 2014

Sjednici je prisustvovao rukovodilac ureda za hadždž IZBNJ koji je podnio opširan izvještaj po pitanju ovogodišnje organizacije putovanja na hadždž. Za putovanje se ukupno prijavilo 170 osoba iz Njemačke i susjednih zemalja. I 2014.g. na snazi je ograničenje viza od strane nadležnog saudijskog ministarstva za hadždž radi opsežnih radova koji se izvode na svetim mjestima. Obezbjeđivanje odgovarajućeg kontingenta viza stoga je predstavljalo i ove godine najveći izazov. U organizaciji IZBNJ u ovoj godini stoga putuje ukupno 86 hadžija. Glavni vodić je Izet ef. Bibić, pomoćni vodići su dr.Ibrahim ef. Džafić (Stuttgart) i Šahin ef. Efendić (Balingen). S ciljem kvalitetne pripreme naših hadžija, na četiri mjesta u Njemačkoj su organizirani veoma uspješni seminari, kojima je prisustvovao i veliki broj zainteresiranih džematlija.

Ostale akcije

Razmatrani su rezultati ostalih akcija IZBNJ humanitarnog karaktera. Akcija “Fond GHB – Stipendiranje učenika i studenata u Bosni i Hercegovini i Sandžaku” je protekla i 2014. godine uspješno. Zaključno sa 12.09. uplaćeno je ukupno 113,5 stipendija po 500,– €. Od toga veliki broj putem pojedinačnih uplata na račun IZBNJ. Veliki broj stipendija još nije uplaćen na račun IZBNJ, tako da se očekuje konačan rezultat od oko 140 uplaćenih stipendija. I ove godine sprovedena je medijska kampanja akcije, a dodjela će se vršiti kao i prethodnih godina u amfiteatru Gazi-Husrev-begove medrese u prvoj polovini mjeseca oktobra o čemu će javnost biti obaviještena.

Rezultati ostalih humanitarnih akcija do 12.09.2014.g.:

Broj Akcija Realizacija
1 Mešihat: Vakifi “Aladža”, Foča 30.115,00 €
2 Rijaset: Sinan-pašina džamija, Mostar 9.184,00 €
3 Rijaset: Islamski kulturni centar, Bužim 5.136,00 €
4 Rijaset: Dan džamija 3.391,00 €
5 Rijaset: Fond solidarnosti – povratnički džemati (RS) 10.622,00 €
6 Rijaset: Pomoć narodu Gaze 8.098,00 €
Ukupno 66.546,00 €

Akcija Mešihata “Vakifi Aladža Foča – Pomoć Bošnjaka Njemačke u izgradnji” ocijenjena je posebno uspješnom. Sredstva su prebačena na račun Rijaseta IZuBiH i proslijeđena muftijstvu goraždanskom. Muftijstvo goraždansko tom prilikom posjetili su muftija i aktivisti IZBNJ, što je zajedno sa rezultatima akcije medijski zapaženo i popraćeno.

Džemat Witten – Pomoć izgradnje islamskog centra

Donešena je odluka o raspisivanju sergije za džemat Witten na čitavom području IZBNJ s ciljem obezbjeđivanja finansijske pomoći za dalje finansiranje izgradnje islamskog centra u ovom gradu. Sredstva su potrebna za izvršavanje neophodnih radova prije zime. Odlukom Mešihata, sergija se po mogućnosti treba sprovesti dana petak, 03.10.2014.g. (državni praznik). Pozivamo sve džemate i članove islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da daju svoj doprinos izgradnji ovog velelijepog građevinskog zdanja.

01witten

Termini

Mešihat IZBNJ utvrdio je slijedeće termine:

               15.11.2014.g.:    Savjetovanje po pitanju reorganizacije IZBNJ

                                             Mjesto održavanja: Maintal (Frankfurt am Main)

               06.12.2014.g.:    Sjednica Sabora IZBNJ

                                            Mjesto održavanja: Regija Nordrhein-Westfalen.

Savjetovanje će tretirati slijedeće aspekte koji se tiču rada i delovanja IZBNJ: retrospektiva; organizacijsko-pravna pitanja; čvršće i kvalitetnije uvezivanje organizacije; ciljevi u radu i djelovanju. Planiran je širi krug učesnika savjetovanja kako bi se postigao što kvalitetniji rezultat.

Nema komentara.

Upišite komentar